Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hszicsangból most először
(Rovat: Kínai műholdak - 2020.05.31 12:15.)

A Hosszú Menetelés-11 típusú rakétát eddig még sosem indították a Kína déli részén, Szecsuán tartományban fekvő starthelyről.

A mostani start időpontja május 29-én, magyar idő szerint 22:13 volt. A modern, szilárd hajtóanyagot használó, a feladatra gyorsan előkészíthető hordozórakéta ez alkalommal két műholdat állított alacsony pályára. A Hosszú Menetelés-11 hordozórakéta-típus 2015-ben mutatkozott be.


A helyi időben már 30-án hajnal előttre eső indítás alkalmával ezúttal nem sikerült látványos fényképet készíteni. (Kép: Xinhua)

A Hszincsisu Sijen-G és -H (Xinjishu Shiyan, XJS) műholdakról annyit lehet tudni, hogy technológiai kísérletek céljra készültek. A sorozat korábban felbocsátott tagjaihoz hasonlóan a műholdak közötti adattovábbítással és földmegfigyeléssel kapcsolatban végeznek majd kísérleteket. Idén februárban négy másik XJS műholdat bocsátottak fel.


Egy Hosszú Menetelés-11 rakéta orrkúpja szerelés közben. (Kép: nasaspaceflight.com)

A mostani volt a Hosszú Menetelés-11 rakéta kilencedik indítása. Ebben az évben akár négyet is terveznek, köztük a 11H jelű változatét, amely nem szárazföldről, hanem tengeri platformról emelkedhet a magasba. Ezt a módszert tavaly alkalmazták először ezzel a rakétával a kínaiak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024