Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Négy kínai műhold
(Rovat: Kínai műholdak - 2020.02.21 06:15.)

Hosszú Menetelés-2D rakétával indultak, amely típust most először használták a délnyugat-kínai Hszicsangból.

A négy űreszköz, név szerint XJS-C, -D, -E és -F a kínai állami hírügynökség közleménye szerint majdani földmegfigyelési műholdakhoz kifejlesztett technológiák kikísérletezésére készült. Ezen túl nem sok részletet árultak el róluk, csak annyit, hogy rendben elérték a számukra kijelölt alacsony Föld körüli pályát.


A megbízható, kétfokozatú Hosszú Menetelés-2D rakéta első startja Hszicsangból (Xichang), Szecsuán tartományból. Az időpont február 19-én, magyar idő szerint 22:05-kor volt. (Kép: Xinhua)

A négy műholdból kettő-kettő máshol készült: az egyik páros gyártója a Shanghai Academy of Spaceflight Technology vállalat (az állami tulajdonú China Aerospace Science and Technology Corporation egyik részlege), a másiké a Harbin Institute of Technology és a DFH Satellite Co. Ltd.

Hszicsangból eddig a Hosszú Menetelés rakták 2C variánsa és a 3-asok indultak. A 2D változatot eddig csak Csiucsüanból (Jiuquan) és Tajjüanból (Taiyuan) használták. A szerdai start volt idén Kínából a negyedik, világszerte a 14-edik. A holdújév környékén tapasztalható szünet véget ért ugyan, de az országban a fejét felütő koronavírus-járvány miatt az indítóhelyeken is elővigyázatossági intézkedések közepette folyik a munka.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024