Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Évzáró Beidou
(Rovat: Kínai műholdak, Navigáció és térképészet - 2019.12.16 18:15.)

Ismét két új darabbal bővült a kínai navigációs műholdrendszer – idén utoljára.

2019-ben összességében a mostani volt már a 32. űrindítás Kínából (közülük azonban kettő nem járt sikerrel). A startot az ország déli részén fekvő Hszicsangból (Xichang) hajtották végre, ahonnan idén többet már nem terveznek – nem úgy egyéb kínai indítóhelyekről. Az időpont december 16-án magyar idő szerint 8:22 volt. A Hosszú Meletelés-3B hordozórakéta Kína saját független globális navigációs műholdrendszere, a Beidou kiépítésének folytatására egyszerre két, közepes magasságú pályára szánt űreszközt bocsátott fel. Ezek a Beidou holdak legmodernebb, harmadik generációjába tartoznak, jelölésük M19 és M20.

Idén már hetedszer kerültek új űreszközök a Beidou rendszerbe, legutóbb november 23-án a mostanihoz hasonló műholdpárost indítottak. A mostaniak a kiépítés kezdetétől számítva sorrendben a rendszer 52. és 53. tagjai. Pályamagasságuk a felszín felett 21,5 ezer km, a pályasík hajlásszöge 55,5° lesz.


Kína pontos hely- és időmeghatározásra alkalmas műholdrendszere hamarosan, 2020 közepére lesz teljesen kiépül, a megfelelő vevőberendezéssel rendelkező felhasználók globálisan hozzáférhetnek az adataihoz, ahogyan az az amerikai GPS és az orosz GLONASSZ esetében is történik. A Beidou konstellációba ekkor 27 darab közepes magasságú pályán keringő, 5 geostacionárius (GEO) és 3, az Egyenlítőhöz képest 55,5°-os pályahajlású geoszinkron (IGSO) műhold tartozik majd. (Kép: Beidou)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023