Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hat órán belül kétszer...
(Rovat: Kínai műholdak, A hónap száma - 2019.12.08 06:15.)

...indult összesen hét műholddal egy-egy Kuajcsou-1A hordozórakéta szombaton a kínai Tajjüan bázisról.


(Képek a kínai közösségi médiából / nasaspaceflight.com)

A startokat egy mozgatható, majd (feltehetően) egy rögzített indítóállásról hajtották végre december 7-én, először magyar idő szerint 3:55-kor, majd 9:52-kor. A Kuajcsou-1A (Kuaizhou-1A) rakétával viszonylag kis tömegű műholdakat indítanak, alacsony Föld körüli pályákra. A megbízható, gyorsan előkészíthető szilárd hajtóanyagú hordozórakétát a China Aerospace Science and Technology Corporation (CASIC) fejlesztette ki, kereskedelmi hasznosítását a China Space Sanjiang Group Corporation (ExPace) végzi. Gyors „bevethetőségéről” legutóbb novemberben tett tanúbizonyságot, amikor 13-én és 17-én is használták Csiucsüanból (Jiuquan), ugyanarról a startállásról.


A Kuajcsou-1A rakéta és a mobil indítóhely. A hordozóeszközzel 200 kg hasznos terhet tudnak 700 km magasan húzódó napszinkron pályára állítani. (Kép: ExPace)

A szombati első alkalommal egyetlen műhold, a Csilin-1 Kaofen-2B (Jilin-1 Gaofen-2B) helyezkedett el a rakéta orrkúpja alatt. Ez a Csilin-1 földmegfigyelő konstelláció legújabb tagja. Legutóbb november közepén írtunk róla, amikor a mostani műhold azonos felszereltségű párja, a Csilin-1 Kaofen-2A állt pályára, ugyancsak egy Kuajcsou-1A rakétával. A 2015-ös kezdet óta immár a 15. tagját számláló földmegfigyelő műholdrendszert Kína Csilin nevű tartományában fejlesztik, adatait kereskedelmi céllal hasznosítják. A most indított, 230 kg tömegű műhold 535 km magas pályáról háromnegyed méteres felszíni felbontású képek készítésére is alkalmas lesz, egyszerre több mint 40 km széles sávot képez le.

A második start december 7-én Tajjüanból (Taiyuan) alig 6 órával később következett, ezúttal egyszerre hat kisebb – kizárólag kínai – műholddal. A HEAD-2A és HEAD-2B a Skywalker nevű konstelláció darabjai. Ezek közül 48 darabot telepítenének különféle alacsony pályákra, változatos fedélzeti műszerezettséggel, nemzetközi együttműködésben. A tulajdonos HEAD Aerospace egy 2007-ben alakult pekingi magánvállalat. A Tienji-16 és -17 (Tianyi) közepes felbontásra képes, magánfejlesztésű földmegfigyelő műholdak, CubeSat méretkategóriában. Ugyancsak két CubeSat, a Tiencsi-4A és -4B (Tianqi) szintén magánvállalat megbízásból készült és állt pályára, alacsony pályán távközlési (internetes adatáttovábbítási) feladattal. Részei az Apocalypse nevű műholdrendszernek. Oktatási célokból kamerát is elhelyeztek rajtuk.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024