Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Beidou műholdpáros
(Rovat: Kínai műholdak, Navigáció és térképészet - 2019.09.23 15:15.)

Folytatódik a kínai globális navigációs műholdrendszer fejlesztése.

A Beidou ezúttal egyszerre két, közepes magasságú pályára szánt műholddal bővül, a legújabb, harmadik sorozatból. A start időpontja szeptember 22-én, magyar idő szerint 23:10, a helyszín Hszicsang (Xichang), a hordozórakéta egy Hosszú Menetelés-3B volt. Mintegy négy óra leforgása alatt az űreszközök sikeresen eljutottak a számukra kijelölt pályára.


(Kép: Xinhua)

Az amerikai GPS-hez, az orosz GLONASSZ-hoz és az európai Galileóhoz hasonlóan globális lefedettséget nyújtó, rádiójeleken alapuló pontos hely- és időmeghatározási szolgáltatásra készült kínai rendszer 3M sorozatának 23. és 24. sorszámú műholdja egyúttal Beidou-47 és -48 néven is fut. A második jelölés a kiépítés kezdetétől számított sorszámra utal.

A Beidou rendszer geostacionárius, geoszinkron és közepes magasságú pályán (Medium Earth Orbit, MEO) levő műholdakból tevődik össze. A legtöbb ez utóbbi kategóriába tartozik, ahogyan a frissen felbocsátott két űreszköz is. Ezek a felszín felett kb. 21 és félezer km magasan, 55,5°-os hajlásszögű pályákon keringenek.

Kína független navigációs műholdrendszere ugyanúgy katonai fennhatóság alatt működik, mint amerikai és orosz megfelelője. Idén ez volt a negyedik Beidou start. Idén év végéig még kettőre lehet számítani. Októberben a Beidou-3I3 (IGSO-3) indul az egyenlítői síkkal nagyobb szöget bezáró geoszinkron pályára, decemberben pedig a mostanihoz hasonló páros, a 3M21 és 3M22 juthat MEO pályára.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024