Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Start a Sárga-tengerről
(Rovat: Kínai műholdak, Kínai rakéták - 2019.06.06 07:15.)

Kína először hajtott végre műholdindítást egy tengeren úszó mobil platformról. Egy Hosszú Menetelés-11 típusú rakétával hét kisebb űreszköz állt pályára.

Az indítás a Sárga-tenger vizéről történt. Általában az cél ilyenkor, hogy a hordozórakétát az Egyenlítőhöz közelebbi helyről felbocsátva jobban ki tudják használni a Föld forgásából adódó kerületi sebességet, ami az Egyenlítőnél a legnagyobb. Egyelőre (?) viszonylag magas, 35° körüli északi szélességnél próbálták ki a módszert a kínaiak. A sikeres start időpontja május 5-én, magyar idő szerint 6:06-kor volt.

A kínai Hosszú Menetelés-11 rakéta startja, először a tengerről. A platform 34,90° északi szélességnél és 121,19° keleti hosszúságnál horgonyzott. (Videó: CCTV / SciNews)

A Hosszú Menetelés-11 egy viszonylag gyorsan bevethető, kis tolóerejű, korszerű, szilárd hajtóanyagú kínai hordozóeszköz, a CALT (China Academy of Launch Vehicle Technology) fejlesztése. Alacsony (700 km-es magasságú pályára) 350 kg hasznos terhet képes eljuttatni. A rakéta nem túlságosan rég, 2015 decemberében mutatkozott be.

A rakéta hasznos terhében két Pufeng (Bufeng) műhold volt, az 1A és 1B jelűek. Ezek a kísérleti űreszközök kötelékben repülve a tenegerfelszín fölött fújó szél sebességét is irányát fogják mérni. Fejlesztőjük a CAST (Chinese Academy of Spaceflight Technology). A Hsziaohsziang-1-04 (Xiaoxiang-1-04) egy 6 egységes (6U) CubeSat, földmegfigyelési céllal. Felszíni felbontása 5 m-es, repülés közben 80 km széles sávokat tud leképezni. A hét közül a negyedik műhold, a Tiencsi-3 (Tianqi-3) egy kísérleti alacsony pályás távközlési műhold, amelynek a fedélzetén oktatási célból egy kamerát is elhelyeztek. Ugyancsak kommunikációs kísérleti céllal, Ka-sávú távközlési kapcsolat létesítésére készült a CETGC (China Electronics Technology Group Corporation) két kis műholdja.


(Kép: Xinhua)

Végül egy földmegfigyelő műhold, a Csilin-1 (Jilin-1) konstelláció legújabb nagy felbontású (03A jelű) tagja állt pályára az első kínai tengeri indítás alkalmával. A 42 kg-os űreszköz 1 m-es felbontású műholdfelvételeket készít majd, 17 km széles felszíni sávokat lefedve. Pályamagassága közel 580 km. Az első Csilin holdak 2015 októberében álltak pályára, azóta több indítás is történt. Legutóbb a Csilin-1 hiperspektrális távérzékelő műholdtípusából indítottak kettőt, idén januárban – ugyancsak egy Hosszú Menetelés-11 rakétával, de a szárazföldről. A tervek szerint 2019 végéig 16 Csilin űreszközből álló flottát szeretnének üzemeltetni. Ezek az egész Földet három-négy óránként meg tudják figyelni. A 2020-tól 60 daraborsa bővítendő konstellációval viszont már mindössze fél órás visszatérési időt is elérhetnek. A 2030-as évektől pedig 138 műholddal, több hullámsávban, lényegében valós időben (10 percen belül) mindent meg tudnak majd figyelni, ami a felszínen történik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024