Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az első Tienlien-2
(Rovat: Kínai műholdak - 2019.04.02 07:15.)

Március utolsó napján Kínából egy geostacionárius pályára kerülő adatátjátszó műholdat indítottak.

Az űreszköz neve Tienlien-2-01 (Tianlian-2-01 vagy más jelöléssel 2A), a hordozórakéta egy Hosszú Menetelés-3B volt. Az indítás Hszicsangból (Xichang) történt, március 31-én, magyar idő (nyári időszámítás) szerint 17:51-kor.

A Tienlien-2-01 startja. (Videó: CGTN)

A Tienlien-2 egy új sorozat, a korábban indított Tienlien-1 műholdak feladatának folytatására. A geostacionárius pályára kerülő, az Egyenlítő körül több pozícióba elosztva telepített adatátjátszó műholdak segítségével folyamatos, valós idejű kommunikációs kapcsolat létesíthető a gyorsan mozgó – és így egy-egy földi követőállomás látóköréből hamar kikerülő – alacsony pályás űreszközök (műholdak, űrhajók, űrállomás) és a földi irányítók között. A 36 ezer km magasan levő geostacionárius műholdak ugyanis a Föld forgási sebességével megegyező ütemben keringenek bolygónk körül, így állni látszanak az égen, folyamatos követésük egy adott állomásról nem jelent gondot.

Ugyanilyen módon működik az amerikai TDRSS (Tracking and Data Relay Satellite System), illetve annak orosz (Lucs) és európai (EDRS, European Data Relay System) megfelelője. A második generációs Tienlien műholdak első képviselőjének startja 2018-ból csúszott át idénre. A műhold a CAST (Chinese Academy of Space Technology) DFH-4 jelű platformjára épült, tömege 5,2 tonna.

A korábbi Tienlien-1 sorozatból 2008 és 2016 között összesen négy példány került pályára (ld. korabeli híradásainkat a lap alján).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021