Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Négy kis műhold Kínából
(Rovat: Kínai műholdak, Kínai rakéták - 2019.01.24 06:15.)

Földmegfigyelő és technológiai kísérleti holdak álltak pályára egy Hosszú Menetelés-11 rakétával az idei második kínai start során.

A modern négyfokozatú, szilárd hajtóanyagú hordozórakéta a Belső-Mongóliában fekvő Csiucsüanból (Jiuquan) indult január 21-én, magyar idő szerint 6:42-kor. A műholdak alacsony (a felszín felett kb. 525 km-re) húzódó poláris Föld körüli pályára álltak.


(Kép: Xinhua)

A hasznos teherből két műhold a Csilin-1 (Jilin-1) kereskedelmi földmegfigyelő konstellációt bővíti. Hiperspektrális (vagyis széles optikai és infravörös tartományon belül több frekvenciasávban érzékeny) kamerákkal vannak felszerelve. Az ilyen műholdas felvételeket például a növényfajták megkülönböztetésére, a növényzet egészségi állapotának figyelésére, a felszínborítás változásainak kutatására, környezetvédelmi és biztonsági alkalmazásokra tudják használni. A Csilin holdakat üzemeltető vállalkozást (Chang Guang Satellite Technology Co. Ltd.) nem más, mint a Kínai Tudományos Akadémia hozta létre. A műholdflottába 2015 óta már 12 űreszközt indítottak. Ezek nagyfelbontású videókat és műholdképeket kínálnak katonai és polgári megrendelők számára.

Hírügynökségi jelentések szerint másodlagos hasznos teherként két kis technológiai kísérleti hold is pályára került. A hétfői start volt a Hosszú Menetelés-11 rakétatípus számára a hatodik. 2015-ben mutatkozott be, és az utóbbi időben egyre többször alkalmazták, 2018 eleje óta immár negyedszer, legutóbb decemberben. Idén a tervek szerint egy tengeren úszó, konténerszállító hajóból átalakított platformról felbocsátva is kipróbálják majd. Kína számára ez lesz az első tengeri űrindítás, talán már júniusban.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024