Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Évnyitó kínai start
(Rovat: Kínai műholdak, Lássuk és halljuk egymást - 2019.01.11 16:30.)

Miután az űrindítások számát tekintve 2018-at megnyerte Kína, nem is meglepő, hogy ők végezték az első startot 2019-ben.

A geostacionárius pályára szánt Chinasat-2D távközlési műhold egy Hosszú Menetelés-3B rakétával indult Hszicsangból (Xichang). A dátum 2019. január 10., a pontos időpont magyar idő szerint 18:11 volt.


Világviszonylatban az első idei űrindítás a Chinasat-2D startja volt a déli Szecsuán tartománybeli Hszicsangból. A hivatalos hírügynökségi fénykép a háromfokozatú, az első fokozatban négy oldalsó segédrakétával felszerelt Hosszú Menetelés-3B emelkedésének első másodperceiben készült. (Kép: Xinhua)

A műhold egyelőre 27,1° hajlásszögű, kb. 200 km és 36 ezer km között változó magasságú, elnyúlt elliptikus pályára került. Innen saját hajtóművei segítségével alakítja ki a 36 ezer km magas, az egyenlítői sík közelében húzódó geostacionárius körpályát. Ez várhatóan néhány hétbe telik. Az űreszköz elsődleges feladata televíziós és rádiós műsorsugárzás lesz. Mivel a startot előzetesen nem jelentették be – eltekintve a pilóták számára kiadott légtérhasználati korlátozástól –, megfigyelők gyanítják, hogy a Chinasat sorozat más tagjaihoz hasonlóan ennek a műholdnak is lehetnek katonai célú távközlési alkalmazásai.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023