Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új navigációs műholdpáros Kínából
(Rovat: Kínai műholdak, Navigáció és térképészet - 2018.08.26 08:15.)

Alig egy hónap elteltével ismét két új műholddal bővül a Beidou rendszer.

Rendszeres olvasóink talán már „unják” is az ilyen híreket, de tény, hogy Kínából megint pályára állították a Beidou navigációs műholdrendszer két új, közepes magasságú pályára szánt tagját. Ebben ez évben ez volt a 23. kínai űrindítás, ezek közül is hat alkalommal a rakéták a Beidou új műholdját vagy műholdjait juttatták a Föld körüli térségbe. Az utolsó ugyanilyen műholdpáros nem egészen egy hónapja, július 29-én startolt.


Az új Beidou holdak indítási tömege 1014 kg, méretük 2,25 m × 1,22 m × 1 m. Most is egyszerre két ilyet bocsátottak fel. (Fantáziakép: J. Huart)

A legújabb, Beidou-3M11 és -3M12 jelzésű (más néven Beidou-35 és -36) műholdakat magyar idő szerint augusztus 25-én 1:52-kor indították Hszicsangból (Xichang), egy Hosszú Menetelés-3B típusú hordozórakétával. A rohamtempóban kiépülő „kínai GPS”, vagyis az ázsiai ország saját, pontos hely- és időmeghatározási szolgáltatást nyújtó műholdrendszere többségében közepes (21 és félezer km körüli felszín feletti magasságú), 55,5°-os hajlásszögű körpályákon elosztott műholdakat használ. Ilyenek a most indított, a rendszer harmadik generációjába tartozó, modernizált űreszközök is. (Emellett a Beidou geoszinkron és geostacionárius holdakról is sugározza navigációs rádiójeleit.)

Ha valaki azt gondolná, hogy egy darabig most nem hallunk ilyen műholdindításról, téved. A Beidou rendszert a tervek szerint idén még három további páros műholdindítással bővítik majd. A startok továbbra is havonta, szeptemberre, októberre és novemberre várhatók. A 2020-ra megvalósuló teljes, globális lefedettség eléréséhez összesen 35 műholdra lesz szükség: 27 közülük a mostaniakéhoz hasonló közepes magasságú, három 55,5°-os hajlásszögű geoszinkron, öt pedig az egyenlítői sík közelében húzódó geostacionárius pályán.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024