Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egy napon belül két kínai start
(Rovat: Kínai műholdak - 2018.07.12 07:15.)

Hétfőn először két pakisztáni földmegfigyelő műhold, aztán a kínai Beidou navigációs rendszer új tagja állt pályára.

Időrendben először egy Hosszú Menetelés-2C rakéta indítása volt soron. Csiucsüanból (Jiuquan) bocsátották fel a PRSS-1 és PakTES-1A jelű távérzékelő műholdakat. A start pontos időpontja július 9-én, magyar idő szerint 5:56-kor volt.


A Hosszú Menetelés-2C hordozórakéta startja a Belső-Mongóliában fekvő Csiucsüanból. (Kép: Xinhua)

A két pakisztáni megrendelésre készült űreszköz alacsony (600 km körüli felszín feletti magasságú) poláris pályára került. Az elsődleges hasznos teher, a PRSS-1 (Pakistan Remote Sensing Satellite-1) Kínában épült, a pakisztáni nemzeti űrügynökség (Space and Upper Atmosphere Research Commission, SUPARCO) megrendelésére. Felvételeinek felszíni felbontása 1 m-es lesz, a polgári célú földmegfigyelő műholdaknál megszokott alkalmazási területei a természeti erőforrások felmérése, környezetvédelem, katasztrófa-elhárítás, mezőgazdasági termésbecslés, településtervezés. Tevezett működési élettartama 7 év. A vele együtt pályára került kisebb PakTES-1A kísérleti távérzékelő űreszköz, Pakisztánban készült, dél-afrikai közreműködéssel.

A hétfői második start – amely pekingi idő szerint ugyan már keddre esett – Hszicsangból (Xichang) történt, egy Hosszú Menetelés-3A rakéta segítségével. Időpontja magyar idő szerint 22:58 volt. Ez alkalommal a kínai Beidou műholdas navigációs rendszer egy újabb tagja csatlakozott a konstellációhoz, méghozzá az IGSO-7 jelzésű. Ebből kiderül, hogy az űreszköz 36 ezer km magasan húzódó geoszinkron pályáról, az egyenlítői síkhoz viszonyítva 55°-os hajlásszögű pályasíkban keringve sugározza majd navigációs rádiójeleit a földi vevőkészülékek számára, miután fedélzeti berendezéseinek beüzemelésével végeznek.


Egy napon belül a második kínai start, ezúttal a déli Szecsuán tartománybeli Hszicsangból, egy Hosszú Menetelés-3A hordozórakétával. (Kép: Xinhua)

A Beidou rendszer bővítésére idén a mostani volt a hetedik műhold. Összességében 2000 óta már 32 Beidou holdat indítottak, ezekbe beleértendők a korai kísérleti űreszközök is, amelyek ma már nem működőképesek. A most pályára állított műhold egy második generációs példány. A legújabb, modernizált, harmadik generációs űreszközök közül is már került pályára korábban néhány. Kína célja, hogy 2020-ra a rendszer hely- és időmeghatározó szolgáltatásával az egész Földre kiterjedő, globális lefedettséget érjen el. Teljes kiépítettségében a Beidou 35 működő műholddal rendelkezik majd, jórészt közepes magasságú (27 db), másrészt a mostanihoz hasonló geoszinkron (3 db), valamint geostacionárius pályákon (5 db).

A legutóbbi két űrindítás volt Kínából idén a 19. és 20.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024