Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kaofen-1 műholdhármas
(Rovat: Kínai műholdak, Környezetünk védelme , Mezőgazdaság - 2018.04.01 08:15.)

Március utolsó napjára is jutott egy űrindítás, ezúttal ismét – idén már tizedik alkalommal – Kínából.

Március 31-én, magyar idő szerint 5:22-kor Tajjüanból (Taiyuan) egy Hosszú Menetelés-4C hordozórakéta juttatta Föld körüli pályára a Kaofen-1 (Gaofen-1) jelzésű sorozat három műholdját. A polgári célú űreszközök nagy felbontású felvételeket készítenek majd a felszínről, alacsony pályákon keringve.

A műholdrendszer egyike annak a 16 fő kínai állami űrprogramnak, amelyeket a 2006 és 2020 közötti 15 éves időszakban valósítanak meg. A Kaofen-1 része az elkövetkező évek vezető kínai polgári földmegfigyelési programjának, amelyben a műholdak mellett légi (repülőgépekről és sztratoszférikus ballonokról) végzett távérzékelési adatokat is felhasználnak. A 2010-ben indított program keretében összesen 14 műholdat terveznek. Ezekkel rövid visszatérési idővel, globális lefedettséggel, minden időjárási körülményhez alkalmazkodva (tehát radaros holdakat is alkalmazva) gyűjtenek adatokat, többek közt mezőgazdasági, katasztrófa-elhárítási, környezetvédelmi és biztonsági alkalmazások céljára.

A Kaofen-1 műholdak a CAST (China Aerospace Science and Technlogy) állami vállalatnál tervezett, annak a China Spacesat nevű cégénél gyártott kisműholdas platformra épültek. Két, egyenként három-három panelből álló napelemtáblával rendelkeznek. Starttömegük 805 kg. Felvételeik 2 m-es, színesben 8 m-es felbontást érhetnek el. Széles látómezővel, több színben 16 m-es felbontású képeket is tudnak készíteni a felszínről. Tervezett működési élettartamuk 6 év. A most felbocsátott műholdak egy már 2013 áprilisa óta pályán levő társukhoz csatlakoznak. A 3+1 űreszközből álló konstelláció 11 naponként a teljes Földet fel tudja térképezni. (A 3 új műholddal ez az időszak 15 napos.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024