Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb három Jaokan-30
(Rovat: Kínai műholdak, A nemzetbiztonságért - 2017.12.27 06:15.)

Feltehetően a rádiós lehallgatásra szolgáló kínai kémműholdak konstellációja bővült ismét. Idén már harmadik alkalommal startolt három ilyen műhold.

Így a rejtélyes Jaokan-30 (Yaogan-30) műholdrendszer immár kilenc tagból áll. Felbocsátásukra az alacsony pályára szánt műholdakhoz használt Hosszú Menetelés-2C rakétát használták. A starthely Hszicsang (Xichang), az előre be nem jelentett időpont december 25-én magyar idő szerint 20:44 volt. Ahogy ilyenkor megszokhattuk, a kínai média szerint a műholdakkal „elektromágneses és más kísérleteket” végeznek majd. A Jaokan sorozatnév azonban árulkodó, ilyen elnevezéssel katonai célú űreszközöket szokás pályára állítani Kínából.

Ugyanilyen hármas Jaokan-30 indítások voltak idén szeptember 29-én és november 24-én – ugyancsak Hszicsangból, és ugyanilyen típusú hordozórakétával.

Ez volt Kínából idén a 18. műholdindítás (közülük egy volt teljes kudarc). Meglehet, hogy az év utolsó napjaira is marad még további start, de az is előfordulhat, hogy áthúzódik 2018 januárjára.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024