Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Három földmegfigyelő hold Kínából
(Rovat: Kínai műholdak, Kis űreszközök nagy szerepe , Üzlet és munkahely - 2017.11.24 14:15.)

A héten a Föld felszínéről nagyfelbontású videókat és színes képeket készítő műholdakat állítottak pályára Tajjüanból, Hosszú Menetelés-6 rakétával.

A műholdak a Csilin-1 (Jilin-1) sorozatba tartoznak, amelynek első képviselői 2015 októberében indultak. A háromfokozatú, modern, ugyancsak 2015-ben (szeptemberben) bemutatkozott Hosszú Menetelés-6 Tajjüanból (Taiyuan) emelkedett a magasba kedden (november 21-én), magyar idő szerint 5:50-kor. Ez volt a második alkalom, hogy ezt a hordozórakétát használták – ezúttal is sikerrel. Amerikai követési adatok szerint az űreszközök 540 km magas poláris pályára kerültek.

Az 500 kg hasznos tömeget alacsony pályára juttatni képes Hosszú Menetelés-6 rakéta mostani startja és az előkészületek – rövid összefoglalóban. (Forrás: New China TV)

A műholdak (név szerint Csilin-1-04, Csilin-1-05 és Csilin-1-06) a Kínai Tudományos Akadémia kereskedelmi vállalkozásának (Chang Guang Satellite Technology Co. Ltd.) a tulajdonában vannak. A tervek szerint a Földről felvételeket készítő műholdkonstellációjuk 2020-ra már 60 tagból áll majd. A végső cél, hogy bármely területről akár 10 percenként megfigyeléseket végezhessenek – természetesen csak nappal, amikor elegendő a fény az optikai felvételek készítéséhez. A cég megrendelőit jelenleg leginkább a kínai kormányzati szektor és a katonaság adja, de tervezik a begyűjtött adatok teljesen piaci alapú értékesítését is. A mostani három új műholddal a visszatérési idő egy adott terület fölé az eddigi 3 napról 1 nap körülire csökken.


Az egyik első Csilin-1 műhold felvétele az amerikai haditengerészet philadelphiai bázisáról készült, 2016. április 16-án. (Kép: Chang Guang Satellite Technology Co. Ltd.)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024