Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Óriásműhold Hosszú Menetelés-5 rakétával
(Rovat: Kínai műholdak, Lássuk és halljuk egymást - 2017.07.02 15:00.)

Az új kínai nehézrakéta második munkája a Sicsien-18 geostacionárius távközlési hold pályára állítása lett volna. Az első jelentések sikertelenségről szólnak.

A 7,5 tonna körüli Sicsien-18 (Shijian-18) nem csak kínai viszonylatban tekintélyes méretű, valószínűleg a legnagyobb űreszköz, amely valaha geostacionárius pályára került volna. A start helye a déli Vencsang (Wenchang), időpontja július 2-án, magyar idő szerint 13:23 volt.

A Hosszú Menetelés-5 rakéta útja a Hajnan (Hainan) szigetén fekvő startállásba a valóságban mintegy 2 és fél órán át tartott. A műholddal és az azt védő orrkúppal összeszerelt, függőleges helyzetben szállított rakéta első fokozatának tíz hajtóművét négy oldalsó segédrakéta egészíti ki. (Forrás: CCTV+)

A Sicsien-18 Kína új generációs, nagy (70 Gbps körüli) adatátviteli kapacitású, ionhajtóművekkel felszerelt kommunikációs műholdjainak első képviselője. A China Academy of Space Technology (CAST) által kifejlesztett DFH-5 platformra épült. A tervek szerint elnyúlt átmeneti pályára állt volna, ahonnan saját erőből „kapaszkodhat fel” a közel 36 ezer km magas geostacionárius körpályára, az egyenlítői sík közelében. A Ka-sávú rádiós transzponderein túl a Sicsien-18 fedélzetén kísérleti lézeres kommunikációs berendezés is helyet kapott. A kínaiak remélik, hogy a DFH-5 platformra szerelt távközlési műholdjaikkal a nemzetközi megrendelések piacára is be tudnak majd törni.

A startot követő szűkszavú kínai hírügynökségi jelentések szerint az indítás sikertelen volt, a történteket vizsgálják. Hogy mindez pontosan mit jelent, arra később, több információ birtokában visszatérünk.

A legnagyobb teljesítményű kínai hordozórakéta-típus, a Hosszú Menetelés-5 tavaly novemberben mutatkozott be, akkor Vencsangból a Sicsien-17 kísérleti távközlési műhold felbocsátását bízták rá. Ugyanilyen rakétával szeretnék majd indítani november végén a Csang'e-5 (Chang’e-5) holdi mintahozó űrszondát. Hogy a tervekből mi és mikor valósul meg, az nyilván függ a hiba mibenlététől és a vizsgálatok gyors lezárásától is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024