Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Indul a SuperView
(Rovat: Kínai műholdak, Navigáció és térképészet , Üzlet és munkahely - 2016.12.29 07:15.)

Két nagyfelbontású kereskedelmi távérzékelő műholdat és velük együtt egy kis CubeSatot állítottak pályára Kínából.

Érdekesség, hogy a kétfokozatú Hosszú Menetelés-2D rakétának ez volt az első startja Tajjüanból (Taiyuan). Az alacsony Föld körüli pályára szánt műholdak indítására szánt, megbízható (még soha kudarcot nem vallott) rakétatípust már 1992 óta használják. A korábbi 31 indítását mind Csiucsüanból (Jiuquan) végezték. A mostani, december 28-án, magyar idő szerint 4:23-kor végrehajtott starttal megkezdték egy polgári célú, teljes mértékben kereskedelmi hasznosítású, igen ambiciózus földmegfigyelő műholdkonstelláció kiépítését. A Kaocsing-1 (Gaojing-1), vagy más néven SuperView-1 jelzésű műholdakból most kettő állt pályára. Tulajdonosuk és üzemeltetőjük a pekingi székhelyű Siwei Star vállalat, a felvételeket pedig a Beijing Space View Technology fogja értékesíteni világszerte.

Összesen 4 műhold kering majd azonos pályasíkban, a felszín felett 500 km magasságban. Pánkromatikus (fekete-fehér) képeik felbontása fél méteres, a színeseké 2 m-es lesz, és alapesetben egyszerre 12 km széles felszíni sávot tudnak feltérképezni. A műholdakat ugyanakkor többféle megfigyelési módban használják majd, a legnagyobb egyedi kép akár 60 km × 70 km-es lefedettségű is lehet. A konstellációban később nem csak optikai, hanem radaros távérzékelő műholdak is szerepet kapnak. A teljes konstelláció 2022-re egészülhet ki úgy, hogy 16, a most indítottakhoz hasonló optikai távérzékelő holdat, 4 még jobb (0,5 m-esnél finomabb) felszíni felbontású holdat, négy X-sávú apertúraszintézises radaros műholdat, valamint egyelőre nem véglegesített számban videofelvételek készítésére, valamint hiperspektrális távérzékelésre alkalmazandó mikroműholdakat tartalmaz. A darabszámokból vezethető le a konstelláció jelölése is: 16+4+4+X.

A két Kaocsing-1 műholddal együtt a Hosszú Menetelés-2D rakéta egy két egységes (2U) CubeSatot is pályára állított. A BY70-1 (Bayi Kepu-1) diákok közreműködésével, oktatási céllal készült és rádióamatőrök számára sugároz jeleket.

Képes összefoglaló a két nagyobb és egy kisebb kínai műhold startjáról. (Forrás: CCTV+)

Frissítés: Amerikai követési adatok szerint a SuperView-1 műholdak nem érték el a tervezett pályamagasságot, 214 km és 524 km között változó magasságú elliptikus pályára kerültek. Nem világos, hogy képesek lesznek-e saját hajtóműveikkel magasabbra jutni. Ha nem, a félsikerű start miatt hónapokon belül beléphetnek a légkörbe és megsemmisülhetnek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024