Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kaofen-3: kínai radaros földmegfigyelő hold
(Rovat: Kínai műholdak, Biztonságos közlekedés , Katasztrófák ellen - 2016.08.12 07:15.)

Újabb, az eddigiektől eltérő elven működő taggal bővült a polgári célú távérzékelő műholdak egyre népesebb családja Kínában.

A Kaofen-3 (Gaofen-3) műhold magyar idő szerint augusztus 10-én, 0:55-kor emelkedett a magasba Tajjüanból (Taiyuan), egy Hosszú Menetelés-4C hordozórakéta segítségével. A nagy felbontásra képes, polgári célú kínai földmegfigyelő holdak sorozata legújabb tagjának indítása volt idén a 11. űrstart az ázsiai országból (mind sikeres).


Az apertúraszintézis elvén működő műholdradarral (Syntheric Aperture Radar, SAR) felszerelt kínai Kaofen-3 műhold startja Tajjüanból. (Kép: Xinhua / Zhang Hongwei)

A Kaofen-3-at a CAST (China Academy of Space Technology) vállalat CS-L3000B jelzésű műholdplatformjára építették. Fedélzetén több polarizációban működő C-sávú radarberendezés repül, amellyel méteres nagyságrendű felszíni felbontás érhető el. Az új űreszköz tervezett működési élettartama 8 év, ami rekordhosszúságú az alacsony pályás kínai távérzékelő holdak történetében. Ez egyúttal Kína első polgári célú SAR műholdja, 12-féle képalkotási üzemmódra lesz képes. Mintegy 740 km magas poláris pályáról végzi majd megfigyeléseit. A radaros módszer előnye, hogy éjjel-napal, bármilyen felhőborítás mellett is alkalmazható.

A műholdat, amelynek a megépítését 2010 végén határozták el, elsősorban az óceáni hajózás megfigyelésére, természeti katasztrófák megelőzésére és következményeik vizsgálatára, vízgazdálkodási feladatokra szánják. Része a 2010-ben állami finanszírozással kezdett CHEOS (China High-definition Earth Observation System) földmegfigyelési programnak, amely egyike az ország jelenlegi legjelentősebb tudományos-technológiai vállalkozásainak. A közel valós időben, folyamatosan, nagy térbeli és időbeli felbontással adatokat szolgáltató rendszerhez a műholdakon kívül légi megfigyeléseket végző eszközöket és földfelszíni méréseket is használnak.

Röviden vegyük számba a már működő és még tervezett különböző Kaofen műholdakat. A minimum 5 éves működési időtartamra készített Kaofen-1 2013 áprilisában indult, 2 m-es pánkromatikus (fekete-fehér) és 8 m-es multispektrális (színes) felbontásra képes, valamint közepes (16 m-es) felbontású optikai kamerákkal. A szintén optikai távérzékelő feladatra készült és 5 éves élettartamra szánt, 2014 augusztusában pályára állított Kaofen-2 felbontása még jobb (1 m-es fekete-fehérben és 4 m-es színesben). A Kaofen-4 2015. decemberben startolt. A maga tekintélyt parancsoló 4,6 t tömegével, 8 éves remélt élettartammal geostacionárius pályáról figyeli a Földet, 50 m-es felbontással. A számozás szerinti sorban következő Kaofen-5 még előkészületben van, váratóan 2017-ben állítják pályára, ugyancsak 8 éves élettartammal. Hatféle fedélzeti műszerével az optikai és közeli infravörös tartományban hiperspektrális távérzékelést végez, és a légkörben előforduló egyes összetevők, üvegházhatású gázok koncentrációját térképezi fel.

Az elmúlt évben még két Kaofen műhold indult. A 8-as számú 2015 júniusában, a Kaofen-9 pedig szeptemberben. Mindkettő feladata nagyfelbontású optikai távérzékelés, polgári célú alkalmazásokkal (térképezés, település- és közlekedéstervezés, ingatlan-nyilvántartás, mezőgazdaság, környezetvédelem, felszínborítás-monitorozás, katasztrófa-megelőzés és -elhárítás).

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024