Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az első kínai mobil távközlési műhold
(Rovat: Kínai műholdak, Lássuk és halljuk egymást - 2016.08.11 07:15.)

A Tientung-1-01 jelzésű űreszköz augusztus 5-én indult Hszicsangból.

A Tientung-1-01 (Tiantong-1-01) startjának pontos időpontja augusztus 5-én, magyar idő szerint 18:22 volt. A helyszín a délnyugati Szecsuan tartományban fekvő Hszicsang (Xichang) űrközpont, a hordozórakéta pedig egy Hosszú Menetelés-3B. Ez volt Kínából 2016-ban a tizedik űrindítás.


Egy négy folyékony hajtóanyagú segédhajtóművel felszerelt Hosszú Menetelés-3B rakéta állította pályára pénteken a Tientung-1 műholdsorozat első tagját. (Kép: Xinhua)

Az űreszköz elnyúlt átmeneti pályára került, amelynek síkja 28,6°-ot zárt be az Egyenlítőével. Végleges pályáján geostacionárius magasságban, a felszíntől közel 36 ezer km-re fog keringeni a Föld körül, az egyenlítői sík közelében, 1 napos periódusidővel. A hivatalos állami Hszinhua (Xinhua) hírügynökség kevés technikai részletet tartalmazó közlése szerint ez az első műhold Kína saját fejlesztésű műholdas mobil távközlési rendszerében, aminek fontos szerepet szánnak az ország űrtávközlési infrastruktúrájában. A jövőben több ilyen űreszközt is pályára szeretnének állítani. A CAST (China Academy of Space Technology) tervezte és építette műhold olyan mobil földi felhasználók közötti kapcsolat megteremtésére alkalmas, akik nem rendelkeznek nagy átmérőjű antennákkal. Ilyen módon működik például az Inmarsat rendszere. A feltehetően S-sávú kínai változat a Tientung-1-01 révén az ázsiai ország területén kívül Közel-Keleten, Afrikában, a Csendes-óceán és az Indiai-óceán térségében nyújt majd lefedettséget. A földi kiszolgálás a China Telecom vállalat feladata lesz.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024