Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Négy Csilin
(Rovat: Kínai műholdak, Üzlet és munkahely - 2015.10.08 07:15.)

Egy nagy projekt kezdete. A Kínából indított földmegfigyelő műholdak a megépítésüket kezdeményező tartományról kapták a nevüket.

Az Észak-Koreával és egy rövid szakaszon Oroszországgal is határos kínai tartomány, Csilin (Jilin) nevét mostantól mesterséges hold is viseli – és ez még csak egy óriási terv első lépése. A Csilin-1 (Jilin-1) sorozat négy (A, B, C és D jelzésű) tagját egy Hosszú Menetelés-2D rakéta állította pályára. A start helyszíne Csiucsüan (Jiuquan), időpontja október 7-én, magyar idő szerint 6:13 volt.


(Kép: Xinhua)

A Csilin műholdak egyike (egyes források egyszerűen Csilin-1-ként hivatkoznak rá) nagyfelbontású űrfelvételeket készít a Föld felszínéről. Közülük másik kettő (alternatív elnevezéssel Lingcsiao-A és -B, avagy pinjin átírással Lingqiao-A és -B) videofelvételeket szolgáltat, a negyedik (LQSat) pedig a jövőben alkalmazandó műszaki megoldásokat próbál ki a Föld körüli pályán, működés közben. A műholdas rendszer kereskedelmi megrendelők igényeit elégíti majd ki, többek közt mezőgazdasági termésbecslésre, katasztrófa-megelőzésre, természeti erőforrások kutatására alkalmazzák a távérzékeléssel gyűjtött adatokat. Valójában ez az első olyan kínai műholdas projekt, amely tartományi fejlesztésű földmegfigyelő űreszközt alkalmaz, kereskedelmi célú hasznosításra.

Csilin tartomány Kína egyik jelentős ipari vidéke, ahol az űripar fejlesztésére stratégiai célként, a gazdasági növekedés motorjaként tekintenek. Az elképzelések szerint a 2020-as évekig 60, 2030-ig több mint 130 műholdat szeretnének építeni és felbocsátani. A mostani négy hold startja volt a kezdeti lépés, amit 2016 és 2019 között továbbiak követnek. Addigra 16 pályán levő műholddal olyan globális távérzékelő lefedettséget szeretnének elérni, ami biztosítja, hogy bárhol a Föld nappali féltekéjéről 3-4 óránként friss felvételeket készíthessenek. Később a 60 műholdas konstelláció 30 perces űrfelvétel-frissítésre biztosítana lehetőséget, a végső kiépítésben 138 műholddal pedig lényegében „élőben”, legfeljebb 10 perces visszatérési idővel tarthatnák szemmel az egész Földet.


A Csilin-1 műhold, három kinyitott napelemtáblával, hatszög alapú hasábot formáló testtel, fantáziarajzon...


...és a valóságban, még a start előtt, a szerelőcsarnokban. (Kép: Weibo.com)

A Csilin-1 (vagy Csilin-1A) tömege 420 kg. Pánkromatikus (fekete-fehér) üzemmódban 72 cm-es, színesben 4 m-es felszíni felbontású űrfelvételeket tud majd készíteni 656 km magasan húzódó, kvázi-poláris napszinkron pályáról. A Lingcsiao-A és -B holdak egyenként 95 kg-osak, szélességük és hosszúságuk alig haladja meg az 1 métert. A velük készített földfelszíni videók 1,13 m felbontásúak, 2,4 × 4,3 km-es sávokat fednek le. Pályájuk hasonló, mint a nagyobbik társuké. Az 1 éves működési élettartamra szánt kísérleti LQSat mikroműhold (40 × 40 × 60 cm, 54 kg) egy 2 m-es felbontásra képes kamerát visz magával.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023