Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Két nap, két kínai műhold
(Rovat: Kínai műholdak - 2015.09.15 13:15.)

37 órán belül egy kísérleti távközlési, valamint egy földmegfigyelő műholdat állítottak pályára Kínából.

Egyik indítás időpontját sem közölték előre. Először az ország délnyugati részéből, Hszicsangból (Xichang) emelkedett a magasba egy Hosszú Menetelés-3B rakéta, rajta a hivatalos név híján TJSSW-1 (máshol TXJSSY-1) jelzésű kísérleti kommunikációs műholddal. A startidőpont szeptember 12-én magyar idő szerint 17:42 volt. Amerikai követési adatok megerősítették, hogy a hasznos teher geostacionárius átmeneti pályára került. Az űreszköz céljáról hivatalosan gyakorlatilag semmit sem lehet tudni, így tág tere marad a spekulációknak. Vannak olyanok, akik titkos katonai kémműholdról beszélnek. Mindenesetre a szűkszavú állami kínai hírügynökségi jelentés szerint egy újfajta Ka-sávú kommunikációs berendezést tesztelnek majd a műhold fedélzetén.


A Hosszú Menetelés-3B rakéta indulása szeptember 12-én. Ez jelenleg a legnagyobb teljesítményű kínai hordozórakéta. (Kép: Xinhua)

Szeptember 14-én, magyar idő szerint 6:42-kor a Góbi-sivatagban fekvő Csiucsüan (Jiuquan) volt a következő start helyszíne. A Kaofen-9 (Gaofen-9) nevű műholdat egy Hosszú Menetelés-2D hordozórakéta juttatta alacsony Föld körüli pályára. A polgári irányítás alatt szolgáló Kaofen műholdsorozat tagjai optikai tartományban készítenek felvételeket a földfelszínről, akár 1 m-es felbontással. Alkalmazási területeik között hagyományosan megtalálható a térképezés, településtervezés, mezőgazdaság, katasztrófa-megelőzés és -elhárítás. Ugyancsak amerikai követési adatokra hagyatkozva tudható, hogy a műhold 639 km magasan húzódó, közel poláris (98° hajlásszögű) körpályára került. A Kaofen sorozat előző műholdjai (1-es, 2-es és 8-as sorszámmal) 2013-ban, 2014-ben, illetve idén június végén indultak.


Indul a Kaofen-9 szeptember 14-én. (Kép: Xinhua)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024