Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A heti mérleg: egy siker, egy kudarc
(Rovat: Kínai műholdak - 2011.08.19 12:15.)

Kínából a hét elején egy óceán-megfigyelő műholdat állítottak pályára. Egy másik, csütörtöki start azonban sikertelennek bizonyult.

A Hajjang-2A (Haiyang-2A) jelzésű távérzékelő holdat magyar idő szerint augusztus 16-án 0:57-kor indították az ország északkeleti részén fekvő Tajjüan (Taiyuan) űrközpontból, Hosszú Menetelés-4B hordozórakétával. Az óceánok megfigyelésére készült űreszköz 900 km magas, 99°-os hajlásszögű pályára került. Az új műhold az előző két, hasonló céllal épített, és 2002-ben, valamint 2007-ben pályára állított kínai űreszköz továbbfejlesztett változata. Fő feladata a szélerősség, a hullámok magassága és a felszíni vízhőmérséklet mérése. Fedélzetén mikrohullámú sugárzásmérő és magasságmérő berendezés is helyet kapott.

A Csiucsüanból (Jiuquan) augusztus 18-án, magyar idő szerint 11:28-kor Hosszú Menetelés-2C rakétával startolt újabb űreszköz azonban nem érte el pályáját. A Sicsien-11 (Shijian-11) kutatóműhold-sorozat negyedik tagjának feladata hivatalosan tudományos és technológiai kísérletek végrehajtása lett volna. (Külföldi elemzők szerint ezek a holdak egy katonai figyelőrendszer részei.) Az első ilyen műhold 2009-ben, másik kettő idén júliusban állt Föld körüli pályára.

Idén Kína eddig kilenc űrindítást végzett, ezek közül az utolsó bizonyult csak sikertelennek. Korábban utoljára 2009-ben történt hasonló kudarc Kínában, egy indonéz távközlési műhold indítása alkalmával. Hamarosan az űrbe készül a Tiangong-1 űrállomásmodul. Ezt – ahogy a korábbi három űrhajót – Hosszú Menetelés-2F rakétával tervezik pályára állítani, amely a most kudarcot vallott 2C sorozat továbbfejlesztett változata.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024