Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Műholdkoccanás?
(Rovat: Kínai műholdak, Kína a világűrben , A nemzetbiztonságért - 2010.09.10 07:15.)

A gyanú szerint augusztusban, közeli manőverezés közben egy kínai műhold „arrébb lökött” egy másikat. Akik illetékesek volnának az ügyben, azok persze hallgatnak...

A történet nem nélkülözi a detektívregénybe illő fordulatokat. Az egész úgy kezdődött, hogy egy elismert orosz műholdmegfigyelőnek a publikus követési adatok elemzése közben feltűnt két kínai műhold többszöri közelsége, majd egy hirtelen pályaváltozás. Az adatokból azt a következtetést vonta le, hogy a szóban forgó kínai holdak feltehetően „közelről vizsgálták egymást”. A történet az orosz Interfax-AVN hírügynökség révén kapott szárnyra, majd átvette a hivatalos Új Kína hírügynökség is.

A két kínai műhold nyilván nem véletlenül került egymás mellé. A megközelítési manőverek, a műholdas kötelékrepülés gyakorlásának elvileg többféle oka is lehet. Az egyik, hogy hamarosan várható az első kínai űrállomás felbocsátása, s egy ilyennek az űrhajókkal való meglátogatásához szükség lesz az efféle manőverekre. A másik szóba jöhető ok lehet akár katonai is, ami már aggodalmat kelthet más űrhatalmak körében. Így ugyanis titokban megközelíthető, kikémlelhető, sőt akár tönkre is tehető egy másik űreszköz a Föld körüli pályán. Nem kell persze azt gondolni, hogy a megközelítési kísérleteket a kínaiak kezdték, hiszen korábban ilyeneket más országok, például az Egyesült Államok műholdjai segítségével is végrehajtottak. Inkább arról van szó, hogy ezek szerint az ilyen komplex műveletsorozatok végrehajtására már a kínaiak is képesek.

A jelek arra mutatnak, hogy a kínai SJ-12 (Shi Jian-12 vagy Sicsien-12, jelentése „gyakorlás”) műhold június 20. és augusztus 16. között hat pályamódosító műveletsorozatot hajtott végre. Ezek során többször megközelítette az SJ-06F jelű, ugyancsak kínai űreszközt. (Az SL-12 frissen, idén június 15-én, az idősebb SJ-06F 2008 októberében állt kb. 600 km magas napszinkron pályára.) Amerikai elemzők szerint a pályaadatok nem mutatnak egyértelműen arra, hogy ezúttal katonai tesztekről lett volna szó, de az eset alkalmas a gyanú elültetésére.


Az SJ-12 startja Csiucsüanból, Hosszú Menetelés-2D rakétával, 2010. június 15-én. (Kép: China Aerospace Science and Technology Corporation)

Úgy tűnik, nem történt olyan műholdütközés, amelynek hatására nagyobb sérülés vagy törmelékdarabok keletkeztek volna. Inkább egy koccanásról lehetett szó, vagyis az egyik műhold alacsony relatív sebesség mellett meglökte a másikat, amelynek a pályája ettől hirtelen és jellegzetes módon megváltozott. Mindez augusztus 19-én történt, és az amerikai légierő által közzétett nyilvános pályaadatokból is megállapítható. Ilyen koccanást már láttak korábban is. Akkor, 2005 áprilisában az amerikai űrhivatal (NASA) az automata űrrandevú kipróbálására készített DART (Demonstration for Autonomous Rendezvous Technology) kísérlete siklott kicsit félre. Az űreszköz egy navigációs hiba következtében a haditengerészet működésképtelen MUBLCOM műholdjával ütközött finoman, a tervezett autonóm megközelítés helyett. A két műhold egymáshoz viszonyított sebessége akkor 1,5 m/s volt, s a MUBLCOM pályája az eset után, a lökés következtében megváltozott. A mostani kínai eset csupán kb. százszor kisebb hatással volt az SJ-06F pályájára.

A titkos katonai jellegű kísérlet gyanúját erősíti, hogy bár az SJ sorozatú műholdakat a kínaiak a hivatalos verzió szerint „tudományos kutatási” céllal bocsátják fel, még soha egyetlen tudományos publikáció sem született a mérési eredményeikből. Ehelyett inkább elektronikus felderítéssel foglalkozhatnak. Hivatalos kínai forrásból a most gyanított manővert sem kommentálták semmilyen formában, ami természetesen tovább táplálja a spekulációkat. Logikusnak tűnik a feltételezés, hogy ha a kínaiak a majdani űrállomással kapcsolatos feladatokat gyakorolták volna, akkor azt nyugodtan nyilvánosságra is hozhatták volna...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024