Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A második „olimpiai műhold” Kínából
(Rovat: Kínai műholdak, Időjárás és előrejelzése - 2008.05.29 15:44.)

Az idei nyári olimpiai játékokra is készülődve, Kínából újabb meteorológiai mesterséges holdat állítottak pályára.

A Feng Yun-3A jelzésű műhold egy új generáció első képviselője. Hosszú Menetelés-4C rakétával indult az északkeleti Tajjüan (Taiyuan) űrközpontból. A start május 27-én, magyar idő szerint 5:02-kor történt. A kínai állami hírügynökség kommentárja szerint az időjárás-előrejelzők számára az új műhold lehetőséget teremt a még pontosabb középtávú előrejelzések készítésére, ami az olimpia alatt különösen fontos téma Pekingben. A szakemberek reményei szerint a tucatnyi műszert felvonultató, poláris pályára állt Feng Yun-3A még az olimpia megnyitója előtt üzembe helyezhető. (Bár azon még a műhold sem tud segíteni, ha az augusztus 8-ai eseményt elmosná az eső...)

Már az olimpiára is készülve, legutóbb 2006 decemberében bocsátottak fel meteorológiai műholdat Kínából, geostacionárius pályára. A kínai meteorológiai szolgálat illetékeseinek véleménye szerint a most indított Feng Yun-3A fedélzeti műszereinek minősége vetekszik a hasonló európai és amerikai műholdakéval, sőt egyes esetekben jobb is.

Ebben az évben a mostani volt a második indítás Kínából. A következő esemény, a Chinasat-9 műsorszóró hold pályára állítása, június elején várható. A statisztika kedvéért: 2008-ban világszerte eddig 26 űreszközt indítottak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024