Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kínai kommunikációs műhold indult
(Rovat: Kínai műholdak, Lássuk és halljuk egymást - 2008.04.26 19:31.)

A pénteken pályára állított űreszköz első feladata az adatátvitel segítése lesz a következő kínai emberes űrutazás során.

Az újabb kínai űrhajósok, méghozzá mindjárt három indítása a Sencsou-7 (Shenzhou) űrhajóval még ebben az évben várható. Egy Hosszú Menetelés-3C hordozórakéta Hszicsangból (Xichang) magyar idő szerint április 25-én 17:35-kor indította a műholdat, amelynek neve Tianlian-1 (TL-1).


(Kép: Xinhua)

A hamarosan geostacionárius pályára kerülő hold a földi irányítóközpont és az űrhajósok közötti adatátvitelt biztosítja majd, amikor az űrhajó pályamenti pozíciója nem teszi lehetővé a közvetlen kommunikációt. Ez az első lépés afelé, hogy az alacsony pályás űreszközeikkel való kapcsolattartás terén a kínaiak függetlenítsék magukat más országokban vagy hajókon működő földi követőállomások használatától. A Tianlian-1 a Sencsou-7 űrhajó pályájának közel a felét tudja majd lefedni.

Bár már április vége van, a pénteki start volt idén az első Kínából, ahonnan 2007-ben összesen tíz sikeres indítást hajtottak végre. Az idei tervekben is épp ennyi szerepel.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024