Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kínai-brazil műhold indult
(Rovat: Kínai műholdak - 2007.09.20 07:49.)

Pályára állt a CBERS-2B távérzékelési mesterséges hold. Ez volt idén a nyolcadik kínai műholdindítás.

A kínai-brazil együttműködés keretében készült űreszköz Hosszú Menetelés-4B hordozórakátával indult Tajjüan (Taiyuan) űrközpontjából, közép-európai idő szerint szeptember 19-én 5:26-kor. A CBERS-2B (China-Brazil Earth Resources Satellite) kínai-brazil földmegfigyelő hold közel 800 km magasban poláris (98,5° hajlásszögű) napszinkron pályára állt. Néhány hetes beüzemelési időszakot követően legalább 2 évi működést remélnek tőle. A műhold elődei, a CBERS-1 (1999) és CBERS-2 (2003) kitöltötték, sőt túl is haladták a névleges élettartamukat.

A CBERS-2B három kamerát visz magával, hogy azokkal felvételeket készítsenek a Föld felszínéről. A kis felbontóképességű, de nagy (60 fokos) látómezejű kamera egyszerre nagy kiterjedésű területeket figyelhet meg. A második műszer felbontása 20 m-es. Az előző CBERS holdakhoz képest újdonság a nagyfelbontású fekete-fehér kamera, amely 2,5 méteres objektumokat is meg tud különbözetni a Föld felszínén. A műhold adatainak tudományos hasznosítása elsősorban a környezetvédelem, a mezőgazdaság és vízgazdálkodás területén várható. A nagyfelbontású kamera felvételeit várostervezési, de felderítési célra is igénybe vehetik a kínai és brazil felhasználók. A 19 évre szóló közös űrprogramban a kínai részesedés eredetileg 70%, de az együttműködés folytatásában a fele-fele arányban osztják majd meg a költségeket. Ennek keretében újabb, immár négy-négy kamerával felszerelt távérzékelő műholdakat (CBERS-3 és -4) állítanak pályára 2009-ben illetve 2011-ben.


A kínai főváros, Peking egy korábbi CBERS felvételen. (Kép: CBERS/INPE)

A szerdai start a kínai Hosszú Menetelés rakétacsalád egyhuzamban hatvanadik sikeres indítása volt. Idén ez már a nyolcadik (!) kínai műholdindítás.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024