Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megkezdődött Kína idei „hosszú menetelése” az űrben
(Rovat: Kínai műholdak, Kína a világűrben - 2007.02.04 08:31.)

Pénteken egy Beidou navigációs műholdat állítottak pályára.

Az idei első kínai űreszköz a délnyugati Szecsuan tartományban levő Hszicsang (Xichang) űrközpontból indult február 2-án, közép-európai idő szerint 17:28-kor. A Beidou műholdat Hosszú Menetelés-3A rakéta emelte magasba, és 24 perc múlva sikeresen pályára is állította. A műhold végső célja a geostacionárius pálya, ahol az elmúlt 7 év során már három hasonló holdat állítottak üzembe. Ezek egy olyan műholdas navigációs rendszer első elemei, amely Kína területén jövőre válik majd használhatóvá. Az esetleges világméretű alkalmazás lehetőségére még éveket kell várni. (A rendszer működéséről részletes leírás olvasható egy korábbi cikkünkben, ld. lent!)

A sikeres start egy igen eseménydús év kezdete az ázsiai ország űrkutatásában (hacsak „kezdetnek” nem számítjuk a világsajtót bejárt, végül a kínai illetékesek által is megerősített hírt a januári műhold-megsemmisítési kísérletről). A legoptimistább tervekben 2007-re nem kevesebb mint 10 start szerepel. Köztük áprilisban a Chang'e, Kína első holdszondája indulna. A tervezett műholdak közül érdemes még megemlíteni a brazil együttműködésben készülő CBERS-2B földmegfigyelő műholdat, a Haiyang-1B óceánkutató holdat, egy poláris pályára kerülő meteorológiai holdat és a 2008-as pekingi olimpia közvetítéseit kiszolgáló két új kommunikációs holdat.

Ami a kínai emberes űrrepüléseket illeti, ez az év egyelőre csak az előkészületekkel telik. A Sencsou-7 (Shenzhou-7) űrhajó 2008-ban indul majd, fedélzetén ezúttal már három űrhajóssal, akik küzül legalább egyre űrséta is vár.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024