Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Úton a Sencsou-17
(Rovat: Kína a világűrben - 2023.10.26 05:50.)

A mai napon Csiucsüanból sikeresen pályára állították a soron következő kínai űrhajót.

A legénységet egy nappal korábban, sajtótájékoztató keretében mutatták be. Bevett kínai szokás szerint a névsor előtte nem volt nyilvános.

A szokásoknak megfelelően a Hosszú Menetelés-2F/G (CZ-2F/G Y17) rakéta már az előző űrhajó, a Sencsou-16 (Shenzhou-16) indítása óta „közel feltöltésre kész” állapotban volt a szerelőcsarnokban, hisz annak bizonyos műszaki problémái esetén ez vitte volna fel az üres Sencsou-17 mentőűrhajót. Miután azonban erre nem volt szükség, a mostani start csak a szokásos menetrendet követte, és a soron következő hosszú távú legénységet szállítja a Tienkung (Tiangong) kínai űrállomásra.


A rakétát és az űrhajót október 19-én gördítették ki a függőleges szerelőcsarnokból. (Kép: Wang Jiangbo / Xinhua)

A személyzet tagjai: Tang Hungpo (Tang Hongbo, vezérőrnagy, 47 éves, parancsnok), Tang Sengcsie (Tang Shengjie, alezredes, 33 éves, fedélzeti mérnök) és Csiang Hszinlin (Jiang Xinlin, alezredes, 35 éves, fedélzeti mérnök). Ők hárman a tervek szerint fél évet töltenek majd a három nehéz modulból és egy nehéz teherűrhajóból álló kínai űrállomáson. Tang Hungpo egyszer már járt a világűrben, a 2021-ben indított Sencsou-12 küldetésen vett részt (előzőleg a Sencsou-11 tartalék személyzetében kapott helyet). A Sencsou-12 hármasa alkotta a legelső kínai űrállomás-személyzetet, három hónapot töltöttek a Föld körül.

A mostani parancsnok repülőkiképzését 1995 szeptemberében kezdte, űrhajós kiképzését pedig a második kínai űrhajós osztályban, 2010 májusában. Ő lesz az első olyan kínai űrhajós, aki visszatér a Tienkung fedélzetére. Egy másik kínai rekord is a nevéhez fűződik, ugyanis ilyen rövid idő még senki másnál nem telt el két egymást követő űrrepülése között.

Két társa újonc, az ország harmadik űrhajós csoportjának tagjai, 2020 szeptemberében csatlakoztak a gárdához. Tang Sengcsie 2008 óta szolgált a légierőnél, első osztályú vadászpilótaként századparancsnok volt az űrhajós képzése megkezdésekor. Csiang Hszinlin 2006-ban kezdte repülőkiképzését, első osztályú vadászpilótaként a rajparancsnokságig vitte az egyik vadászrepülő dandárnál.

A fenti trióval Kína űrhajózásának történetében az eddigi legfiatalabb személyzetet küldi a Tienkung űrállomásra. Az átlagéletkor ugyanis mindössze 38 év. (A jelenleg fent tartózkodó Sencsou-16-os csapat átlagéletkora 42 év.) A Sencsou-17 Kína 12. személyzetes (egyben 6. Tienkung) űrrepülését teljesíti. A csapat egyik kiemelt feladata lesz egy olyan űrséta végrehajtása, melyben egy elképzelt (apró) űrszemét- vagy mikrometeorit-találatot javítanak ki.


A Sencsou-17 személyzetének csoportképe, balról jobbra Csiang Hszinlin, Tang Hungpo és Tang Sengcsie. (Kép: CNSA / Xinhua)

A rakéta kitolásakor megjelent rövid hírünkben már jeleztük, hogy a korábbi hosszú távú személyzetek 6 hónapot töltöttek a Tienkung űrállomáson. Viszont a most fent tartózkodó Sencsou-16 legénység május 30-án érkezett oda. Emiatt (és korábbi közlések miatt is) a Sencsou-17 indítását november végére vártuk. Azzal kapcsolatban, hogy erre miért kerül sor hat helyett öt hónappal a fenti személyzet startja után, semmiféle információ nem látott napvilágot. Pár év múlva (?) talán megtudjuk, hogy ennek mi volt az oka… Itt emlékeztetnénk arra, hogy két évtizedet kellett várni arra is, hogy az első kínai űrhajós, Jang Livej (Yang Liwei) az állami hírügynökségnek elmondhassa: a Sencsou-5 indításakor, mintegy 30–40 km-es magasságban az űrhajója erős vibrációba kezdett, amely úgy rázta a testét, hogy alig tudta elviselni a fájdalmat. Visszatérése után természetesen beszámolt a jelenségről, a következő kínai űrhajó startja idejére pedig kijavították a rezgést okozó hibát. Egy korábbi alkalommal azt nyilatkozta, hogy a jelenség 26 másodpercen át tartott, nem gondolta, hogy túléli, és amikor vége lett, úgy érezte, hogy újjászületett.

A Csiucsüanból (Jiuquan) október 26-án magyar idő szerint 5:14-kor felbocsátott Sencsou-17 hamarosan csatlakozik az űrállomáshoz, amelyen ezután rövid ideig hatan tartózkodnak majd. A feladatok átadása-átvétele után az előző Sencsou-16 személyzet visszatér a Földre.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024