Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Két évtizedes a kínai emberes űrrepülés
(Rovat: Kína a világűrben - 2023.10.18 07:15.)

Ebből az alkalomból adott interjút az ország hírügynökségének Jang Livej (Yang Liwei), az első kínai űrhajós...

...avagy „tajkonauta”, ahogy néha magyar szövegekben is olvasni lehet. Az 1965-ben született, most 58 éves Jang Livej az interjú végén a közhelyszerű kérdésre, hogy újra repülne-e, azt válaszolta, hogy készen áll a feladatra, ha a nemzet azt kívánná tőle.

2003. október 15-én jött el az űrtörténelmi pillanat, hogy az első kínai űrhajós elhagyta a Sencsou-5 (Shenzhou-5) űrhajó kabinját, amely mintegy 21 óra Föld körüli keringés után tért vissza. A küldetéssel Kína lett a harmadik állam, amely saját eszközökkel képes embereket juttatni a világűrbe. Az azóta eltelt két évtized alatt óriási fejlődésen ment keresztül a kínai űrrepülés. Hamarosan indul például a Sencsou-17 űrhajó, amely három embert visz majd a Tienkung (Tiangong) űrállomásra. Ők fél éves küldetésen vesznek majd részt, miután átveszik a feladatokat a a Sencsou-16 most fenn tartózkodó, ugyancsak hosszú időtartamú repülésen részt vevő személyzetétől.

Az állami Hszinhua (Xinhua) hírügynökségnek adott interjújában Jang Livej, aki most a kínai űrrepülési program helyettes főmérnökeként dolgozik, visszaidézte emlékeit, valamint kifejezte büszkeségét és elismerését az elmúlt 20 év eredményei kapcsán. Boldogan látta, hogy sok más kollégájának is sikerült megvalósítania űrrepülési álmát, és irigyli őket azért, hogy a repülés hossza az akkori 1 napról mostanra 6 hónapra növekedett, és egy helyett egyszerre akár hat kínai űrhajós is tartózkodhat a Föld körül. Az űrállomás sokkal jobb körülményeket és feltételeket teremt az űrutazóknak, mint annak idején az ő Sencsou-5 űrhajója: az élettér 6-ról 110 köbméterre növekedett.


Jang Livej űrrepülése idején 38 éves volt. (Kép: China Daily)

Ritka alkalom, hogy problémák említésével találkozunk a kínai űrhajós programmal kapcsolatban. Most ilyesmi is elhangzott, amikor Jang Livej felidézte, hogy a Sencsou-5 indításakor, mintegy 30–40 km-es magasságban az űrhajója erős vibrációba kezdett, amely úgy rázta a testét, hogy alig viselte el a fájdalmat. Visszatérése után természetesen beszámolt a jelenségről, a következő kínai űrhajó startja idejére pedig kijavították a rezgést okozó hibát. Egy korábbi alkalommal azt nyilatkozta, hogy a jelenség 26 másodpercen át tartott, nem gondolta, hogy túléli, és amikor vége lett, úgy érezte, hogy újjászületett.

Jang Livej beszámolt arról is, hogy ütemesen bővül a kínai űrhajósok csapata. A most folyó negyedik űrhajóstoborzás során 100 körüli jelölt van még versenyben, egytized részük hongkongi vagy makaói illetőségű. Ahogy korábban már sok alkalommal, úgy most is elhangzott, hogy hamarosan más országok űrhajósai is végezhetnek kísérleteket a kínai űrállomás fedélzetén. A következő nagy lépés pedig kínai űrhajósok utazása lesz a Holdra.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024