Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Újabb kínai teherűrhajó indult
(Rovat: Kína a világűrben - 2022.11.12 08:10.)

A Tiencsou-5 a kínai modulűrállomáshoz viszi a pár hét múlva startoló új személyzet ellátmányát.

2022. november 12-én, közép-európai idő szerint 3:03 kor a vencsangi (Wenchang) űrközpontból indult az a Hosszú Menetelés-7 (Long March-7, LM-7 vagy Csang Cseng-7, CZ-7) rakéta, amely a több mint 13 tonna induló tömegű kínai teherűrhajó ötödik példányát vitte alacsony Föld körüli pályára. Alig több mint 2 órával később, automatikus üzemmódban már sikeresen dokkolt is a kínai űrállomáshoz. A várakozások szerint a most indult teherűrhajó körülbelül 2023 májusáig lehet az első űrállomásmodulhoz kapcsolva.

A Tiencsou sorozat

A 10,6 m hosszú, 3,5 m legnagyobb átmérőjű, és üresen 6,6 tonna tömegű Tiencsou (Tianzhou) teherűrhajók maximális élettartama 180 nap űrállomáshoz kapcsolva, illetve 90 nap önálló repülés esetén. A kínai szakemberek az űrhajó három verziójának terveit dolgozták ki, melyek közül a fent ismertetett az „alapverzió”. Ezen kívül létezik egy „félig hermetikus”, melyben a hermetikus kabin kisebb, viszont lehetséges kívül rakományt szállítani, melyet a robotkarral lehet a Ventien (Wentian) vagy Mengtien (Mengtian) modulok külső részére áthelyezni. Végül a „nem hermetikus” változatban belül csak folyadékokat és gázokat lehet szállítani, kívül viszont egy kb. 4 × 3 méteres rekeszben helyezhetők el különféle berendezések. Azt ma még nem tudjuk, hogy ezeket az új változatokat mikor fogják kipróbálni és milyen gyakran kívánják használni. A Tiencsou teherűrhajók műszaki és hajtóműegysége azonos a Tienkung-1 és -2 (Tiangong) űrlaborok hasonló nevű egységével, hossza 3,3 m, átmérője 2,8 m.


Balról jobbra az „alap” teherűrhajó, középen a félig hermetikus, míg jobbra a nem hermetikus változat

Előzmények

Mint az emlékezetes, a jelenlegi űrállomás-személyzet a Sencsou-14 (Shenzhou-14) űrhajóval még június 5-én indult el az akkor csak az egyetlen (fő) moduljából álló űrállomáshoz, melyhez kevesebb mint 7 óra múlva (alul) csatlakoztak. A központi modul orrára (mintegy 7 órás repülés után) 2022. július 24-én érkezett meg a Ventien kutató-, űrséta- és lakómodul, illetve 2022. október 31-én a Mengtien kutató- és raktármodul. A Sencsou-14 személyzete az előbbit szeptember 30-án helyezte át az elülső hosszirányú dokkolóról a menetirány szerinti jobb oldali, míg az utóbbit november 3-án a bal oldali dokkolóra. Ezzel a keringő hosszú „I”-ből először egy keringő „L”, majd a végleges „T” alakú modulűrállomást hozták létre.


Fantáziaképen a kínai modulűrállomás jelenlegi (végleges) kialakítása. Alul egy személyszállító, felül (távol) egy teherűrhajó. Balra a Ventien, jobbra a Mengtien modulok


Az átforgatáshoz a két kutatómodulra szerelt – az orosz Ljapa karokhoz hasonló – rövid, tömzsi karokat használták. Képünkön a Ventien modul. (Képek: CMSA)

A most startolt teherűrhajót hordozó LM-7 (Y6) rakéta november 9-én került ki a startállásba. (Forrás: CGTN / YouTube)

A következő lépés a Sencsou-15 személyszállító űrhajó startja lesz (talán november 25-én), fedélzetén három kínai űrhajóssal. Ők a fent lévő személyzettől egy kb. 10 napos közös munka során veszik majd át az űrállomást. A Sencsou-14 személyzete 2022 decemberében térhet haza.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024