Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kínai űrséta
(Rovat: Kína a világűrben - 2021.08.23 07:15.)

Pénteken két kínai űrhajós közel 6 órát töltött munkával a Tienho űrállomáson kívül.

Nie Hajseng (Nie Haisheng) és Liu Poming (Liu Boming) augusztus 20-án, magyar idő szerint 2:38-kor hagyta el a kiépítés alatt levő Tienho (Tianhe) űrállomás már most Föld körüli pályán keringő alapmoduljának belsejét. Ez volt a második űrállomáson kívül végzett munka az állomás mostani, legelső személyzetének küldetési ideje alatt. A legénység harmadik tagja, Tang Hungpo (Tang Hongbo) belülről segítette társait.


Nie Hajseng és Liu Poming űrséta közben a kamerának integet. A légzsilipbe a 5 óra 55 perces munka végén tértek vissza. (Kép: Xinhua / Tian Dingyu)

Feladatuk a hűtőrendszer tartalék folyadékszivattyúinak felszerelése, a mechanikai és vezetékes csatlakoztatás elvégzése, valamint egy panorámakamera beüzemelése volt a modul külső részén. A hűtőrendszer az űrállomás belső tere hőmérsékletét szabályozza. Elszállítja és világűrbe sugározza a berendezések által termelt hőt, folyamatosan kellemes hőmérsékletet biztosítva a Tienho lakóinak.

Az űrállomás külső részén végzett munka ideje alatt az űrhajósok mozgását a robotkar segítette. Az űrsétát végrehajtó két űrhajós most is a kínai Fejtien (Feitian) szkafandert viselte, mint az előző alkalommal, július 4-én, amikor Liu Poming és Tang Hungpo vett részt a műveletben. Az akkori űrséta, amely az első volt az új űrállomás történetében, közel 7 órán át tartott. A Tienho előtt a kínai emberes űrprogramban csupán egy űrsétát hajtottak végre. 2008-ban a Sencsou-7 (Shenzhou-7) űrhajóból rövid ideig kilépve a fő tevékenység még a kínai zászló bemutatása volt a kamerának... Akkor Liu Poming társa Csaj Csikang (Zhai Zhigang) volt. Amint névsorokból látható, Liu Poming mindhárom eddigi kínai űrsétának részese volt.

Részletek az űrséta közvetítéséből. (Forrás: CGTN / Youtube)

A mostani személyzet június közepén startolt a Sencsou-12 űrhajóval, hogy három hónapon át tartó küldetésük alatt belakják az újonnan épülő Tienho űrállomás első áprilisban indított modulját. Előttük már egy automata Tiencsou (Tianzhou) teherűrhajó is érkezett a bázishoz májusban. Mielőtt szeptember közepén visszaindulnak, űrhajójukkal még körberepülik a Tienho modult és dokkolási próbát tartanak. A továbbiakban egy újabb Tiencsou teherűrhajó indul szeptember folyamán, a következő személyzet pedig a tervek szerint októberben startol a Sencsou-13 fedélzetén.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024