Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az első kínai képek a Mars felszínéről
(Rovat: Kína a világűrben, Távoli világok kutatói , Űrszondák a Marsnál - 2021.05.19 15:35.)

Négy nappal a Csuzsung marsjáró sikeres leszállása után közzétették az első helyszíni felvételeket is.

A Mars kutatására küldött kínai Tienven-1 (Tianwen-1) űrszonda leszállóegysége a Csuzsung (Zhurong) marsjárművet vitte magával. Május 15-én az űrkutatás történetében először egy kínai űreszköz sima leszállást hajtott végre a vörös bolygón, az Utopia-síkság (Utopia Planitia) déli részén. A leszállás tényéről eddig csak a hírekből értesülhettünk, de május 19-én a Kínai Űrügynökség (China National Space Administration, CNSA) két fényképet és két videót is közzétett.


Az első, fekete-fehér felvételt a rover elülső részére felszerelt, a menet közben az akadályok figyelésére készült kamera rögzítette. A rover egyelőre még nem gördült le a platformról a Mars felszínére. (Kép: CNSA)


A színes fénykép a marsjármű hátulján található navigációs kamera műve. A vöröses színű marsi tájkép háttere előtt jól láthatók rajta a kinyitott napelemek és a kommunikációs antenna tányérja. (Kép: CNSA)

A videó elején látható rövid animált képsorozatokat a Mars körli pályán keringő Tienven-1 szonda készítette a leszállóegység leválásakor. (Forrás: CNSA / SciNews)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021