Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Pályán a kínai modulűrállomás első eleme (2. rész)
(Rovat: Kína a világűrben - 2021.04.30 12:15.)

Háromrészes sorozatunk első részében nagy vonalakban megismerkedtünk a Tienkung űrállomás fő moduljával. Most lássuk a másik két nehéz modult és az összeszerelés menetrendjét.

A jelenlegi tervek szerint az önállóan keringő űrállomás tesztelése nagyjából egy hónapig tart, majd május 12-én indul hozzá az első automatikus, nehéz-teherűrhajó, a Tiencsou-2 (Tianzhou). A 2-es szám nem elírás, hisz az első – és eddig egyetlen – Tiencsou-1 még 2017-ben állt Föld körüli pályára.

Amennyiben a teherűrhajó sikeresen dokkol, és a Tienho – Tiencsou-2 duó egy hónapos közös „berepülési programja” is rendben halad, akkor június közepén megérkezhet az első személyszállító űrhajó is. Ez a Csiucsüanból (Jiuquan) induló Sencsou-12 (Shenzhou) lesz, fedélzetén három tajkonauta utazik majd az űrállomáshoz. Ha a dokkolás sikeres lesz, elkezdik beüzemelni az állomást, elvégzik az első külső szerelési munkákat, és várhatóan 3 hónapot töltenek a Föld körüli pályán.


Ha a program ekkor is rendben halad, akkor még az idei év harmadik harmadában egy-egy újabb teher- és egy személyszállító űrhajó (Tiencsou-3 és Sencsou-13) indulhat a Tianho-hoz. Ez utóbbi személyzete talán már fél évig fog fent tartózkodni. Ők tehát valamikor 2022 tavaszán adnák át a Tienhót a Sencsou-14 személyzetének, akik nem sokkal később fogadnák a második – Ventien (Wentian) nevű – nehéz modul is. A harmadik – utolsó, Mengtien (Mengtian) elnevezésű – modul indítására legjobb esetben 2022 végén kerülhet sor.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a Sencsou-12 személyzete vegyes lesz. Az űrhajó utasai (a tervek szerint):

  • Csen Tung (Chen Dong), aki 2016 őszén egy hónapot töltött a Tienkung-2 űrlaboron,
  • Vang Japing (Wang Yaping), a második kínai nő az űrben, aki 2013-ban 2 hetet volt a Tienkung-1-en,
  • és Je Kuangfu (Ye Guangfu), az öt évvel ezelőtti ESA CAVES barlangi expedíció kínai résztvevője.

Úgy tűnik, hogy Teng Csingming (Deng Qingming) a tartalék személyzet egyik tagja, így az is valószínűsíthető, hogy ha most nem repül, akkor a Sencsou-13 egyik űrhajósa lesz. A két évn át tartó építésben egyébként az 1. és 2. kínai űrhajósosztályok tagjai vesznek részt. A közelmúltban összeállt – és immár civileket is tartalmazó – 3. osztály „diákjai” már csak a teljesen kiépített Tienkungon (Tiangong) fognak dolgozni.

A később érkező második és harmadik nehéz modulok tömege 20–20 tonna, hosszuk 14,4 méter, legnagyobb átmérőjük 4,2 méter. Ezek beüzemelésével a Tienkung modulűrállomás teljes hermetikus térfogata eléri majd a 110 m3-t, amihez még hozzáadhatjuk egy vagy két Sencsou, és esetleg egy teherűrhajó hermetikus rekeszeit. Így jön ki a végleges kb. 120–140 m3-es élettér, illetve a 80–90 tonna tömeg. Összehasonlításul: a Nemzetközi Űrállomás (ISS) tömege mintegy 420 t, hermetikus térfogata több mint 400 m3.


A tervek szerint a Tienkung pályája 350 és 450 km között (392 km-es átlagos magassággal) fog változni, az inklináció 42 fok lesz. (Az ISS hasonló értékei 268 és 460 km között, tipikusan 410–420 km, illetve 51,6°.) Mindhárom modul közös jellemzője, hogy belül az ISS amerikai, európai és japán kutatómoduljaihoz hasonló „szekrényeket” alakítanak ki a különféle tudományos programok részére. A három nehéz modulon összességében 16 kísérleti szekrény lesz, melyek 180 cm magasak, 100 cm szélesek és 90 cm mélyek. Természetesen mindhárom nehéz modul el lesz látva napelemszárnyakkal, ezek együttesen 27 kW teljesítményt biztosítanak majd. Az állomáson űrsétaszkafanderből kettő található, melyek max. 8 órás munkát tesznek lehetővé.


Tévéfelvétel a Tienho pályára állását követő napelemnyitásról

A Ventien egy kutató- és lakómodul lesz. Ez azt jelenti, hogy egy sor feladatot képes átvenni a Tienhótól, mert bizonyos irányító és vezérlő rendszerek ezen is megtalálhatók lesznek (Control Modul), sőt itt lesz felszerelve a második nagy robotkar (RMS) is. Ebben a modulban további lakókabinokat is elhelyeznek majd.


A harmadik, Mengtien nevű nehéz modul egy tudományos és raktármodul lesz, melyen egy kisebb zsilipet is kialakítanak külső eszközök kihelyezéséhez. De itt lesz a második irányítható, nagynyereségű antenna is a geostacionárius műholdakon keresztüli adatkapcsolathoz.


(Folytatjuk!)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021