Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GYORSHÍR: A kínai holdminták úton a Föld felé
(Rovat: Kína a világűrben, Távoli világok kutatói - 2020.12.13 10:30.)

Ma, közép-európai idő szerint valamivel hajnali 3 előtt a Csang’e-5 orbiter és földi leszállóegység duója elhagyta az elnyújtott Hold körüli pályát.

Ezzel elindult a Föld felé a Hold felszínén korábban gyűjtött kőzetminta. Ahogy arról korábban beszámoltunk, közép-európai idő szerint december 8-án 0:30-kor a mintát előzőleg a Holdról felszállító egység (ascent module) – immár feleslegessé válva – becsapódott a Hold felszínébe. Ezek után a most már valóban magányos keringőegység (vagy anyaszonda) a belsejében rejtőzködő (és a holdi mintákat tartalmazó) földi leszállóegységgel folytatta keringését a Hold körül.

A következő fontos momentumra december 12-én, közép-európai idő szerint 2:54-kor került sor, amikor az anyaszonda bekapcsolta hajtóműveit és ezzel a rendszer egy olyan elnyújtott Hold körüli pályává alakította át a korábbi alacsony körpályát, melynek felszín feletti legalacsonyabb pontja 230 km.

Ma, december 13-én – közép-európai idő szerint hajnali 2:51-kor – a 150 newton tolóerejű hajtómű ismételt működtetésével a rendszer átállt a Földhöz vezető útra. A Hold–Föld utazás mintegy 120 órát fog igénybe venni, melynek végén a leszálló kapszula Belső-Mongóliában hajt végre ejtőernyős leszállást, a hazahozott közel 2 kg tömegű kőzet- és talajmintával.


A Csang'e-5 (Chang'e-5) programjának kritikus pillanatait támogatja az Európai Űrügynökség (ESA) Estrack követőhálózata is. A szaggatott vonal a Kourou-ból vagy Maspalomasból a Csang'e-5 irányába küldött rádiójeleket, míg a pontozott vonal az ESA ESOC (Darmstadt) irányába működő adatkapcsolatot jelzi. (Kép: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024