Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GYORSHÍR: A kínai minták úton a holdi orbiterhez
(Rovat: Kína a világűrben, Távoli világok kutatói - 2020.12.03 18:30.)

Ma, közép-európai idő szerint a késő délutáni órákban a Csang'e-5 holdi leszállóegység felső részéről felemelkedett a mintaszállító űreszköz.

A felszállóegység mintegy negyed órával később kinyitotta napelemtábláját, amelyet a felszállási manőver közben felhajtva tartottak, hogy a hajtómű által esetleg felvert por, vagy kisebb kövek ne tegyenek benne kárt. A felszállóegység egyelőre egy nagyon alacsony, erősen elnyúlt Hold körüli pályán tartózkodik. A következő órákban az űreszköz majd megkezdi azt a bonyolult (legalább négy pályamódosítást tartalmazó) manőversort, melynek köszönhetően a következő közel 50 órában meg tudja közelíteni a 200 km magas körpályán várakozó orbitert. A remények szerint azzal majd sikeresen dokkol, és kicsit később megtörténik a minták átadása a pár nappal később a Góbi-sivatagban leszálló visszatérő egységnek.

Az animált videón 01:53-tól látható a talajradar, valamint a kőzet-/talajfúró és a talajmintavevő robotkar működése. 02:20-tól 03:00-ig pedig a Holdról történő felszállás, a Hold körüli pályán megvalósuló dokkolás, valamint a mintagyűjtő tartály betolása az orbiterbe „bújtatott” földi leszállóegységbe követhető végig. (Forrás: CGTN)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024