Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Két űrhajóssal úton a Sencsou-11
(Rovat: Kína a világűrben - 2016.10.17 06:15.)

A kínai űrhajó fedélzetén két férfi, Csing Haj-peng és Csen Tung az új űrállomásmodul, a Tienkung-2 felé tart.

A Sencsou-11 (Shenzhou-11) űrhajó magyar idő szerint október 17-én 1:30-kor (pekingi idő szerint 7:30-kor) indult Csiucsüanból (Jiuquan), egy Hosszú Menetelés-2F hordozórakétával. Amint azt az előző napon tartott sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozták, a két utas egyike, egyben a küldetés parancsnoka az 50 éves Csing Haj-peng (Jing Haipeng), akinek ez a mostani már a harmadik űrrepülése. Eddig összesen 15 napot töltött az űrben, s ha majd visszaérkezik mostani útjáról, ő lesz az lesz a kínai időtartam-rekorder. A gyakorlott kínai űrhajós korábban a Sencsou-7 (2008) és a Sencsou-9 (2012) útján is részt vett. Mostani társa Csen Tung (Chen Dong), aki 1978-ban született, a légierő pilótája. A kínai űrhajósok második csoportjában, 2010 májusában kezdte a kiképzést. Idén júniusban választották ki a Sencsou-11 útjára.


Csing Haj-peng (balra) és Csen Tung, a Sencsou-11 űrhajósait az október 16-án tartott tájékoztatón mutatták be a nyilvánosságnak. (Kép: Xinhua / Li Gang)

A Sencsou-11 alapvetően azonos felépítésű, mint az előzőleg (2013-ban) repült kínai emberes űrhajó, a Sencsou-10, de számos műszaki változtatást, újítást hajtottak végre rajta. Az űrhajó két nap elteltével dokkol majd a Tienkung-2 (Tiangong-2) kísérleti űrállomásmodulhoz, amely nemrég, egy hónappal ezelőtt állt Föld körüli pályára, ugyancsak Csiucsüanból. A két űrhajós lesz a modul első személyzete. A tervek szerint 30 napot töltenek fent, azután a Sencsou-11 leválik a bázisról és visszatérő kabinja landol az ország északi részén, Belső-Mongóliában. Fő feladatuk a Tienkung-2 rendszereinek kipróbálása, a megközelítés, dokkolás és visszatérés gyakorlása. Emellett kísérleteket is végeznek majd a súlytalanságban, és az űrrepülés népszerűsítése sem marad ki a feladataik közül.


Indul a Hosszú Menetelés-2F rakéta. (Kép: Xinhua)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024