Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kína a Holdig és vissza
(Rovat: Kína a világűrben - 2014.10.24 07:30.)

Körberepüli a Holdat, majd visszatér a Földre a most indult kínai űrszonda, a Csang'e-5-T1 (Chang'e-5-T1).

A szonda számozása arra utal, hogy a későbbiekben Holdról kőzetmintát visszahozni szándékozó Csang'e-5 küldetést készíti elő. Az űrszondát indító Hosszú Menetelés-3C hordozórakéta magyar idő szerint október 23-án 20:00-kor hagyta el a Földet Hszicsangból (Xichang), Szecsuán tartományból.


A start kínai idő szerint már október 24-én volt. (Kép: Xinhua / Jiang Hongjing)

Nyolc nappal később tér vissza, hőpajzsos védelemmel és ejtőernyős fékezéssel, miután eljutott a Holdig és megkerülte azt. A technológiai kísérlet célja a nagy sebességű űreszköz visszatérésének kipróbálása, a hővédő pajzs első tesztelése a gyakorlatban. A légkörbe való belépés sebessége kb. 11,2 km/s, ami mintegy háromszor akkora, mint az emberes Sencsou űrhajók esetén. A Belső-Mongólia tartomány területére visszatérő kapszula most még nem tartalmaz majd holdi mintát, de siker esetén legközelebb (azaz három év múlva) már mintegy 2 kg-nyi holdkőzettel pakolják meg. A Csang'e-5 a tervek szerint 2017-ben indulhat útnak, immár leszállni égi kísérőnk felszínére. Pontosabban egy Hold körül keringő és egy leszálló – majd újra felemelkedő és a keringő egységhez dokkoló – szondapárosról lesz szó.


A 2017-ben a Holdra leszálló Csang'e-5. (Fantáziakép: CNSA)

Csang'e-5-T1 tudományos kísérletképpen baktériumokat és növényeket is visz magával. Emellett a rakétán társbérlőként került az űrbe a luxemburgi LuxSpace cég által gyártott, 14 kg-os 4M (Manfred Memorial Moon Mission) szonda, amely rádióamatőrök által fogható üzenetet sugároz majd, miközben eljut a Holdhoz. Fedélzetén egy spanyol gyártmányú sugárdózismérő műszert is elhelyeztek.


A 4M szonda űrtörténelmi érdekessége, hogy ez az első magánfinanszírozású űreszköz, amely eljut a Holdhoz. (Fantáziakép: LuxSpace)

Kína holdprogramjának legutóbbi fázisában tavaly a Csang'e-3 egy leszálló egységet és egy kis holdjárót juttatott az égitest felszínére. Hasonlóra készül a 2015-ben várható Csang'e-4.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021