Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Három hónapig hernyódiétán
(Rovat: Kína a világűrben, Különös találmányok - 2014.05.26 07:15.)

Három kínai önkéntes 105 napon át vett részt a kísérletben, amiben a jövendő űrkolóniák elsőre bizarrnak tűnő élelmezési lehetőségeit vizsgálták.

A kísérletet Pekingben, a Repülési és Asztronautikai Egyetem (Beijing University of Aeronautics and Astronautics) 160 négyzetméteres, három egységből álló létesítményében hajtották végre. A egységek közül kettőben növénytermesztést folytattak, a harmadik a legénység lakóhelyéül szolgált. Ha létezne ilyen szó, pontosabb lenne „leányságnak” nevezni a személyzetet, akik közül ketten hölgyek voltak.


A pekingi Hold Palota-1 (Moon Palace 1) fantázianevű, zárt, önfenntartó létesítmény 105 napon át tartó kísérletének személyzete. Középen a vezetőjük, Hszie Pejcsen (Xie Beizhen), mellette társai, Vang Mincsüan (Wang Minjuan) és Tung Csen (Dong Chen). (Kép: Xinhua)

Most először sikerült a gyakorlatban is bebizonyítani, hogy zöldségekből és főleg hernyókból (!) álló táplálékon is fizikai és lelki egészségben el lehet tölteni hosszabb időt – feltehetően nem csak a zárt földi kísérleti létesítményben, de akár egy majdani holdi vagy marsi kolónián is, ahol rendelkezésre állnak a növénytermesztés és a hernyótenyésztés feltételei. Amikor kínai kutatók 2009-ben először javasolták a hernyódiétát, mint a hosszú időtartamú űrutazások esetén szóba jöhető táplálkozási módot, nyugati szakemberek fanyalogva fogadták az ötletet. Igaz, hogy a hernyók fehérjetartalma különlegesen nagy, de a hernyóevés nem ébreszt kellemes gondolatokat.

Az étlapon szereplő selyemhernyókat és lisztkukacokat, vagyis a lisztbogár (Tenebrio molitor) lárváit persze nem nyersen ették, hanem különböző fűszerezettséggel, és új recepteket is kitaláltak. A lisztkukac több mint 76%-a fehérje, és egy hónap leforgása alatt ujjnyira növekszik. Az önkénteseknek naponta több tucatnyit kellett elfogyasztani belőlük, hogy tápanyagigényüket kielégítsék. Kezdetben eltelt némi idő, míg alkalmazkodtak az étrendhez, de miután hozzászoktak, nem okozott nekik semmi gondot – annak ellenére sem, hogy a kísérlet előtt egyikük sem fogyasztott soha rovarokat.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kísérlet alatt 45%-ban még külső eredetű élelmiszert is felhasználtak. A program folytatásához még egy növényházzal bővíteni szeretnék a létesítményt, hogy négy embert is el tudjon tartani, teljes egészében saját termesztésű növényekkel és helyben nevelt hernyókkal. Meglehet, hogy a jövő űrkolóniái alkalmazni fogják ezt a kínai találmányt...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023