Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Helyzetjelentés a Jáde nyúlról
(Rovat: Kína a világűrben - 2014.03.05 07:15.)

A kínai holdjáró most épp újabb éjszakai hibernációját tölti. A korábbi rossz hírek után már az is nagy dolog, hogy legutóbbi elaltatásakor még működött. Gurulni azonban már nem fog.

Legalábbis ezt lehet leszűrni azokból a szűkszavú hivatalos kínai hírügynökségi jelentésekből, amelyek a Jütu (Yutu, vagy Jáde nyúl) rover állapotával foglalkoznak. Egy közelebbről meg nem határozott, a vezérlő áramkörben fellépett hiba miatt képtelen a gurulásra a holdjáró. Ugyanez volt az oka, hogy az előző éjszakai hibernációjára nem tudott kellőképpen felkészülni, mivel nem volt képes behúzni árbocát és behajtani napelemtábláit. Ezért január végén már „halálhírét keltették”. Szerencsére azonban azt a holdi éjszakát a problémák ellenére mégis átvészelte, a földi iránytók február 12-én rádiókapcsolatba tudtak lépni vele.


A Jütu a Csang'e-3 helyben maradt egységéről fényképezve, 2013. december 21-én. (Kép: SASTIND / CNSA / Xinhua)

A Jütu állomáshelyén, ahová tavaly december közepén érkezett a Csang'e-3 (Chang'e-3) űrszondával, most épp ismét egy két hetes éjszakai periódus tart, ami alatt – napsugárzás és holdi légkör híján – igen alacsonyra, kb. mínusz 180 Celsius-fokig esik a hőmérséklet. A kínai irányítók reménykednek abban, hogy legközelebb, márciusban is feléled még a holdjárójuk, amely azonban járni bizonyára már nem fog. A műszerei ugyanakkor állítólag egyelőre működőképesek voltak – más kérdés, hogy a mozgás lehetőségének hiánya miatt méréseik várható haszna is korlátozott. Összességében a kínai holdjáró állapota nem sok reményre ad okot.

A rovert a tervek szerint mintegy három hónapig tartó barangolásra szánták a leszállóhely, az Esők Tengere (Mare Imbrium) körzetében, az ottani geológiai viszonyok, a felszín anyagi összetétele és a felszín alatti rétegek részletes felmérése céljából.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021