Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Életjelet adott a kínai holdjáró
(Rovat: Kína a világűrben - 2014.02.17 07:15.)

Továbbra sem kényeztetnek el bennünket a Jütu rover állapotáról szóló részletes híradásokkal, de a jelek szerint az űreszköz legalább még „él”.

Ez azt jelenti, hogy a földi irányítók kapcsolatba tudtak vele lépni. Azt viszont nem, hogy minden rendben lenne a tavaly decemberben a Csang'e-3 (Chang'e-3) szondával a Hold felszínére érkezett járművel. Mint emlékezetes, a Jütu (Yutu, Jáde nyúl) nevű rover az előző, sorrendben második holdi éjszakáját január végén úgy volt kénytelen elkezdeni, hogy a rendkívül alacsony éjszakai hőmérsékletre való felkészítésének folyamata – feltehetően valamilyen mechanikus meghibásodás miatt – félbeszakadt. Így az irányítói abban sem lehettek biztosak, hogy egyáltalán átvészeli a két hétig tartó napsütésmentes időszakot a Holdon.

Ha valaki a múlt héten felpillantott az égre, és látta a teliholdhoz közeli holdfázist, abban felmerülhetett a kérdés: vajon a kínai rovert még működőképes állapotban érik-e a napsugarak. Mint kiderült, két nappal a beprogramozott ébresztő napját követően sikerült a Földről rádiókapcsolatot teremteni vele. Így a legrosszabbat, a végleges tönkremenetelt egyelőre elkerülte. A kínai szakemberek most azon dolgoznak, hogy kiderítsék a hiba okát és esetleg további működésre bírják az eszközt.

Ugyancsak kapcsolatba léptek a Csang'e-3 egy helyben állomásozó leszállóegységével, amelynek a műszerei a várakozásoknak megfelelően rendben üzemelnek. Ez alól kivétel a fő kamerája, amit egyébként is csak néhány hetes üzemidőre terveztek.

A kínai szonda szolgáltatta a digitális korszak első nagyfelbontású felvételeit a Hold felszínéről. A kínaiak azonban eddig nem készítettek belőlük látványos, jó minőségű panorámaképeket. Megtették viszont ezt helyettük lelkes és ügyes amatőrök. Egy példát alább bemutatunk, a többi képet a Spaceflight Now oldalán meg lehet tekinteni, nagyobb méretben is.


A panorámaképet hat különböző, a leszállóegység színes kamerájával decemberben készült felvételből illesztették össze. (Kép: CNSA / Chinanews.com / Ken Kremer / Marco Di Lorenzo)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023