Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szegény Jütu
(Rovat: Kína a világűrben - 2014.01.30 07:15.)

Valami hiba történt a második holdi éjszaka előtt a kínai holdjáróval. Hogy pontosan mi, arról keveset tudni, de ügyesen kommunikálták. Most lehet várni és reménykedni...

A hivatalos állami hírügynökségi jelentések meglehetősen szűkszavúak voltak, így azokból nem lehet rekonstruálni, hogy pontosan mi is történhetett a Jütu (Yutu, Jáde nyúl) elnevezésű roverrel, amely még december közepén érkezett a Holdra. Azóta már átvészelte az első éjszakáját, ami ott két héten át tart, és akár -180 °C-ig lemehet a környezet hőmérséklete. Január 25-én már a második éjszakai hibernációra készültek, amikor – a beszámolók szerint – valamilyen mechanikai rendellenesség támadt, a mostoha holdi környezeti viszonyok miatt – bármit is jelentsen ez. Habár ennél több információt nem közöltek, így is erősen kétségesnek tűnt, hogy a holdjáró túl fogja-e élni a sötét időszakot és a nappal beköszöntével működésre tudják-e még bírni.


(Kép: SASTIND / CNSA / Xinhua)

Ugyanakkor a hivatalos Új Kína (Hszinhua, Xinhua) hírügynökség ügyes megoldást választott arra, hogy felkészítse a közvéleményt a rossz végkifejletre. A Jáde nyúl naplószerűen, egyes szám első személyben számolt be (kínaiul) a kalandjairól. Mindenkit üdvözölt, majd elmondta, hogy ez már a 42. napja a Holdon. Utána volt néhány jó és egy rossz híre. A jók közt említette, hogy minden műszerével – a felszín alatti vizsgálatokra alkalmas radarral, a kamerákkal, a röntgen- és infravörös spektrométerekkel – sikerült hasznos mérési adatokat gyűjtenie. A szomorú hír pedig az volt, hogy az irányítók szerint nem minden „testrésze” engedelmeskedik a földi parancsoknak. Emiatt lehet, hogy nem éri meg a következő reggelt. Végül jó éjszakát kívánt a Földnek és az emberiségnek. Az „őszinte vallomás” megtette a hatását, tömegével érkeztek az együttérző kommentárok a rajongóktól a kínai internetes közösségi oldalakon. A kommunikációs módszer a nyugati média szimpátiáját is elnyerte, így mind belföldön, mind külföldön túlsúlyba kerültek a pozitív, az eseményeket nem kudarcnak beállító vélemények.

Nem hivatalos vélemények szerint az történhetett, hogy a hibernációra való felkészülés eltervezett folyamata megszakadt, amikor az egyik napelemtáblát nem sikerült a kamera behúzott árboca fölé ráhajtani. Valószínűleg nem áll elegendő információ az irányítók rendelkezésére. Kénytelenek várni (és bizakodni) a tervezett ébresztő időpontjáig, ami február 8. vagy 9. lehet. A kínai szakembereknek természetesen nincs okuk szégyenkezni a holdprogram miatt. Egyrészt először hajtottak végre sima leszállást egy idegen égitest felszínén. Másrészt az egy helyben álló leszállóegységgel a jelek szerint semmi baj nincs, az tovább fog működni, ha ismét felkel a Nap. A hatkerekű rover pedig átvészelt egy éjszakát, összesen mintegy 100 métert haladt és méréseket végzett – így akkor sem tekinthető teljes kudarcnak, ha most már valóban nem jelentkezik be többé. Programját eredetileg három hónaposra tervezték.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021