Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új kínai rakéta meglepetésstartja
(Rovat: Kína a világűrben, Időjárás és előrejelzése - 2013.09.28 07:15.)

A héten először kipróbált Kuajcsou (Kuaizhou) nevű rakéta első indításának előkészületei titokban folytak.

Miközben Pekingben szeptember 23-27. között javában zajlott a Nemzetközi Világűrkongresszus (IAC), az űrkutatásban és űrtevékenységben dolgozók legnagyobb, 3000-nél több résztvevőt felvonultató éves seregszemléje, a kínaiak előzetes médiabejelentés nélkül kipróbálták vadonatúj, teljesen szilárd hajtóanyaggal működő hordozórakétájukat. A tesztindításra szeptember 25-én, magyar idő szerint 6:37-kor került sor a Csiucsüan (Jiuquan) űrközpontból. Az elmúlt hónapokban szakmai körökben állítólag már terjedtek meg nem erősített hírek a fejlesztésről, de a start dátumát egészen az azt követő rövid hivatalos hírügynökségi jelentésig sikerült titokban tartani.

Nem meglepő módon, nagyon kevés információ áll rendelkezésre az új Kuajcsou rakétáról. Legfeljebb annyi, hogy a gyártója a China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC). Nincs róla nyilvánosan hozzáférhető rajz vagy fénykép. A bemutatkozása során egy tesztműholdat is pályára állított, Kuajcsou-1 néven. A műhold a Harbini Műegyetemen (Harbin Institute of Technology) épült, feladata távérzékelési jellegű. Az új űreszköz valószínűleg egy „gyors reagálású” műholdrendszer része lesz, aminek az előkészületeiről korábban már volt szó Kínában.

Két nappal korábban, az IAC nyitónapjára időzítve történt egy másik, „hagyományos” kínai műholdindítás is. Szeptember 23-án (hétfőn), magyar idő szerint 5:07-kor Tajjüanból (Taiyuan) állt alacsony, poláris pályára egy meteorológiai mesterséges hold, a Fengjün-3C (Fengyun-3C). Ez a Kínai Űrügynökség (CSA) és a Kínai Meteorológiai Szolgálat együttműködésében készülő Fengjün-3 sorozat harmadik holdja. A közepes időtávú időjárás-előrejelzésekhez szükséges adatokat (például a levegő hőmérsékletének és páratartalmának magassági profilját, a felhőzet és a felszín kisugárzási tulajdonságait) méri. A meteorológiai adatok felhasználói közt a repülés, a tengeri hajózás, a mező- és erdőgazdálkodás, a vízgazdálkodás, és a gazdaság számos más szektora megtalálható – akárcsak bárhol másutt a világon.


A közel 2,5 t starttömegű Fengjün-3C.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024