Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Már a kínai űrállomáson a három űrhajós
(Rovat: Kína a világűrben - 2013.06.14 07:15.)

Ezúttal nem élő tévéadásban, de a terveknek megfelelően, sikeresen dokkoltak a kínai űrhajóval a Tienkung-1 űrállomásmodulhoz.

A három utassal kedden indult Sencsou-10 űrhajó június 13-án, magyar idő szerint 7:11-kor automatikus üzemmódban kapcsolódott a kísérleti modulhoz. Nie Hajseng parancsnok, valamint egy-egy férfi és női űrhajóstársa, Csang Hsziaokuang és Vang Japing ezután átszálltak a 2011 óta a Föld körül keringő Tienkung-1-be. A két űreszköz együtt több mint 18 m hosszú, legnagyobb átmérője 4 m.Ezúttal elmaradt a Sencsou-9 tavaly júniusi dokkolásakor tapasztalt médianyilvánosság. (Képek: Xinhua)

Az űrállomáson töltendő közel két hét alatt sűrű program vár az űrhajósokra. Orvosi, élettani, műszaki kísérleteket hajtanak végre, a második kínai női űrhajós rendhagyó fizikaórát is tart majd a súlytalanságból – a súlytalanságról. Az ott töltött idő alatt rövid időre visszaszállnak az űrhajóba, eltávolodnak az űrállomástól, hogy a manuális dokkolást is gyakorolják. A 48 éves, második űrrepülésén levő Nie Hajseng parancsnok vezeti majd a műveletet.

A Sencsou-10 űrhajó a mostani automata összekapcsolódáshoz lézeres és radaros elven működő berendezéseket használt. Magának a dokkolórendszernek a felépítése az orosz tervezésű APAS (Androgynous Peripheral Attach System) rendszeréhez hasonlít, aminek első változatát már a szovjet-amerikai Szojuz-Apollo programban is használták 1975-ben, majd később a Mir űrállomás építésénél alkalmazták. Az amerikai űrrepülőgépek is így „kötöttek ki” a Nemzetközi Űrállomáson.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024