Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Holnap érik el az űrállomást a kínaiak
(Rovat: Kína a világűrben, A kínai űrhajó - 2013.06.12 07:15.)

A Sencsou-10 kínai űrhajó három utasa a start után bő 40 órával érkezik a Tienkung-1 kísérleti űrállomásmodulhoz.

A június 11-én Csiucsüanból startolt Nie Hajseng parancsnok, valamint egy-egy férfi és női űrhajóstársa, Csang Hsziaokuang és Vang Japing repülésének fő célja, hogy dokkoljanak a 2011 óta pályán levő modulhoz. Ők lesznek a második (és a tervek szerint az utolsó) háromfős személyzet, amelynek tagjai átszállnak a Tienkung-1-re és ott dolgoznak majd. A kísérleti modul 335 km-es magasságban, 42,8°os hajlásszögű pályán kering.

A 8 és fél tonnás Sencsou-10 (Shenzhou-10), a közel tíz évvel ezelőtt kezdődött, megfontoltan, lépésről lépésre haladó kínai emberes űrrepülési program ötödik űrhajója felemelkedik a Földről, egy Hosszú Menetelés-2F hordozórakétával. A film a CCTV élő adásának felvétele, a starttól a napelemek kinyitásáig – olyan kameraállásokkal és képekkel, amikről a kínai űrprogram kezdetén álmodni sem lehetett. Az egyre növekvő nyíltság, az események előre – és nem csak utólag, a megtörténtüket követő – bejelentése mind a fejlődés, az egyre növekvő önbizalom jelei.

A folyamatosan nehezedő küldetések jegyében a maga 15 napjával a mostani lesz az eddigi leghosszabb kínai űrutazás. Az előző, Sencsou-9 jelzésű űrhajó három utasa tavaly júniusban tíz napot töltött a kísérleti űrállomásmodulon. Ennek elsődleges célja a megközelítési és dokkolási műveletek begyakorlása, illetve a fedélzeten végzett munka szervezésének kipróbálása, már a következő, „igazi” űrállomással végzendő feladatokat szem előtt tartva. A mostani csapat is végrehajt egy kézi és egy automatikus vezérlésű dokkolást. Ezen kívül a tervekben szerepel – most először – a Tienkung-1 körberepülése is.


Az 1980-as születésű Vang Japing, Kína második női űrhajósa három éve kezdte az űrhajóskiképzést. Egyik különleges feladata lesz, hogy a világűrből kínai gyerek számára élő adásban fizikaórát tartson a súlytalanságról. (Kép: Xinhua / Qin Xian'an)

A mintegy 60 tonnásra tervezett, nagyobb méretű, hosszú távú személyzet elhelyezésére is alkalmas kínai űrállomást az évtized fordulója környékére szeretnék megvalósítani. Ellátására ugyanúgy bevetnének automata teherűrhajókat, mint az a Nemzetközi Űrállomás (ISS) esetében is szokás. A kínai emberes űrrepülések a nemzetközi partnerektől elszigetelve zajlanak. Ugyanakkor nem biztos, hogy ez a helyzet mindig így is marad. Jelenleg elsősorban az amerikai-kínai politikai szembenállás áll az együttműködés útjában. Különösen az Európai Űrügynökség (ESA) igyekszik nyitottabb lenni a kínaiak felé. Thomas Reiter egykori űrhajós, az ESA emberes űrprogramjának igazgatója nemrég úgy nyilatkozott, hogy vizsgálják a jövendő kínai űrállomás használatának lehetőségét, közös tudományos programok végrehajtását. Az együttműködés valószínűleg egyes fedélzeti kísérletekkel kezdődik majd. (Az ebben a tekintetben úttörő német DLR kísérletei korábban már repültek kínai űrhajón.) A lehetőséget eléggé komolyan veszik ahhoz, hogy az európai űrhajóskiképző központban néhányan már most elkezdték tanulni a kínai nyelvet...


A Tienkung-2 (Tiangong-2), a második „mennyei palota” felépítése (jobbra lent), a mostani kísérleti modullal való összehasonlításban. A rajzon a három modulhoz felül egy teherszállító, alul egy személyszállító űreszköz kapcsolódik. (Kép: BBC)

Az új, nagyobb űrállomáshoz először el kell majd készíteni az eddigieknél nagyobb tömeg feljuttatására képes Hosszú Menetelés-5 hordozórakétát. Ennek bemutatkozása 2014-re várható. A mostani 2F sorozat tagjai elegendőek a Sencsou űrhajók, és korábban a Tienkung-1 pályára állításához, de többre nem képesek. A Hosszú Menetelés-5 viszont alkalmas lesz egyszerre 25 tonnát alacsony Föld körüli pályára küldeni, ami bőven megfelel a Tienkung-2 20-22 tonnásra tervezett moduljai számára.

A Sencsou-10 küldetése végeztével a Tienkung-1-et más pályára manőverezik, ahol – immár teljesen automatikus üzemmódban, űrhajósok további látogatásai nélkül – tanulmányozzák műszaki állapotát, hosszú távú tartósságát.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024