Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GYORSHÍR: Úton az ötödik kínai emberes űrhajó
(Rovat: Kína a világűrben, A kínai űrhajó - 2013.06.11 12:10.)

A Sencsou-10, fedélzetén két férfi és egy női űrhajóssal, ma elindult 15 naposra tervezett repülésére a kínai kísérleti űrállomásmodul felé.

A startra egy Hosszú Menetelés-2F rakétával került sor Csiucsüanból, június 11-én, magyar idő szerint 11:38-kor. A fedélzeten a parancsnok a 48 éves Nie Hajseng (Nie Haisheng). Ő már másodszor repül, elsőként a Sencsou-6 fedélzetén járt a világűrben, 2005-ben. Mellette Csang Hsziaokuang (Zhang Xiaoguang) és Vang Japing (Wang Yaping) utazik az embereket szállító ötödik kínai űrhajóban – utóbbi a második kínai nő, aki a világűrbe jutott. Úticéljuk a Tienkung-1 kísérleti űrállomásmodul, amely 2011 óta kering a Föld körül. Tavaly a Sencsou-9 űrhajósai már átszálltak a modulba. A mostani látogatás lesz az utolsó a Tienkung-1-nél, amelyet elsősorban a technológia kipróbálására, a megközelítési és csatlakozási manőverek begyakorlására használtak. A kínai űrprogram következő jelentős lépése az évtized vége felé egy nagyobb űrállomás felépítése lesz.


A Sencsou-10 személyzete kiképzés közben. Balról jobbra: Csang Hsziaokuang, Nie Hajseng és Vang Japing. (Kép: Xinhua / Qin Xian'an)

A Sencsou-10 programjának részleteiről a következő bő két hét során többször is beszámolunk majd!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024