Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Készülődik a következő kínai űrhajó
(Rovat: Kína a világűrben, A kínai űrhajó - 2013.06.07 07:15.)

A Sencsou-10 hordozórakétája már a helyén van, a három űrhajós a hónap közepén indulhat a kínai űrállomásmodul meglátogatására.

A Hosszú Menetelés-2F típusú hordozórakétát hétfőn (június 3-án) állították fel Csiucsüanban, az ország északnyugati részén, Kanszu tartományban fekvő, katonai kezelésben levű űrközpontban, ahonnan a korábbi kínai emberes űrrepülések is indultak. A mintegy másfél km-es távolságban levő szerelőcsarnokból vasúti síneken, álló helyzetben, egy óra alatt jutott a rakéta a startállásba.

(Film: CCTV)

A kétfokozatú, az elsőn négy gyorsítórakétával felszerelt hordozóeszköz tetejére helyezett Sencsou-10 űrhajó három – egy kivételével előre nyilvánosan meg nem nevezett – űrutazót szállít majd alacsony Föld körüli pályára, 15 napon át tartó küldetésre. Az egyetlen ismert név a második kínai női űrhajósé. Vang Japing tavaly tartalék volt a Sencsou-9 repülése előtt.

Ez lesz az eddigi leghosszabb repülés a kínai emberes űrprogramban. Az űrhajósok a start után két nappal közelítik meg a majdnem két éve pályán levő Tienkung-1 kísérleti űrállomásmodult, ahová átszállnak. A fedélzeten tudományos kísérleteket, műszaki teszteket végeznek, és a népszerűsítő tevékenység sem marad el. Előfordulhat, hogy a Sencsou-10-zel körberepülik az űrállomást; hasonló manővert korábban még nem hajtottak végre kínai űrhajóval.

Tavaly júniusban az előző, Sencsou-9-es űrhajó három utasa – köztük az első kínai női űrhajós – összesen 13 napot töltött a világűrben, meglátogatva a kínai űrállomásmodult is. A Sencsou-10 lesz sorrendben az ötödik kínai űrhajó, amely embereket szállít. Az első start tíz évvel ezelőtt, 2003-ban volt, amivel az ázsiai ország lett a harmadik a világon – a Szovjetunió (majd Oroszország) és az Egyesült Államok után –, amely „saját erőből” űrhajósokat tudott küldeni a világűrbe.

A mostani start pontos időpontja egyelőre nem ismert, teret adva a találgatásoknak. Az eddigi gyakorlat azt mutatja, hogy a rakéta kiszállítását követően kb. egy héttel megtörtént az indítás. Elemzők szerint a Tienkung-1 pályája minden második napon kedvező a majdani megközelítés szempontjából, így június 9-én vagy 11-én jöhet el a jeles nap.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021