Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Kínai dokkolás: kézi vezérléssel is sikerült
(Rovat: Kína a világűrben - 2012.06.25 06:15.)

A Sencsou-9 űrhajó rövid időre eltávolodott a Tienkung-1 űrállomásmodultól, majd az űrhajósok kézi irányítással is végrehajtották a dokkolást.

Ezzel újabb fontos mérföldkőhöz ért a Sencsou-9 programja és a kínai emberes űrrepülés. A három emberrel repülő Sencsou-9 megérkezésekor, június 18-án ugyanis még a kínai űrhajó automatikus rendszereivel hajtották végre a kapcsolódást az űrállomásmodulhoz. Ezt pedig már tavaly, az emberek nélkül repülő Sencsou-8-cal is sikeresen teljesítették.

A mostani kézi dokkolás június 24-én, magyar idő szerint 6:48-kor fejeződött be, Liu Vang irányításával. Ő és parancsnoka, Csing Haj-peng a földi szimulációk során több mint 1500 alkalommal gyakorolta a kézi dokkolást. A Tienkung-1 űrállomásmodulon tartózkodva, a személyzet harmadik tagjával, Liu Janggal, az első kínai női űrhajóssal együtt eddig műszaki teszteket végeztek, orvosi kísérleteket hajtottak végre. Az űrhajósok e-mail üzeneteket is tudtak küldeni a Földön maradt családtagjaiknak. A kínai jelentések szerint mind az űreszközök, mind az utasaik kitűnő állapotban vannak.

Életképek és testedzés szobakerékpárral. A „szoba” az autóbusz méretű Tienkung-1 űrállomásmodul, aki az edzést végzi, az első kínai női űrhajós, Liu Jang. (Film: CCTV News)

A háromfős űrhajóscsapat az újabb dokkolás után még 4-5 napot tölt munkával az űrállomáson, mielőtt a Sencsou-9 leválik és visszatér a Földre. A tervek szerint a visszatérő egység június 29-én landol a Kína északnyugati részén fekvő Belső-Mongólia területén. A kínai űrállomásprogram következő állomása egy újabb emberes repülés lesz a Tienkung-1-hez, valószínűleg egy éven belül. Ha minden az elképzelések szerint halad, a következő, nagyobb, akár állandó személyzet fogadására is képes „mennyei palota” megépítése 2020 körül várható.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021