Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sencsou-9: készülnek a kínaiak
(Rovat: Kína a világűrben - 2012.05.20 08:15.)

A jelek szerint legkorábban akár június közepén indulhat a következő emberes űrhajó Kínából. Az űrhajót áprilisban, a hordozórakéta részegységeit május elején már a starthelyre szállították.

A Hosszú Menetelés-2F rakéta és a Sencsou-9 (Shenzhou-9) űrhajó indításra való előkészítése már folyik Csiucsüanban, ahonnan a következő – sorrendben már a negyedik – kínai emberszállító űrhajó elindul majd. Hogy pontosan mikor és mennyi ideig repülnek, azt egyelőre nem lehet tudni, mint ahogy azt sem, hogy kik utaznak majd a fedélzeten. Annyi biztos, hogy három űrhajós, az pedig valószínű, hogy köztük lesz az első kínai űrhajósnő is.


Balra a Tienkung-1 kísérleti űrállomásmodul, jobbra egy hozzá csatlakozni készülő Sencsou űrhajó. (Fantáziakép: China Manned Space Engineering Office)

A Sencsou-9 személyzetének feladata a tavaly szeptember óta pályán levő Tienkung-1 (Tiangong-1) űrállomásmodul megközelítése, dokkolás és átszállás lesz. A megközelítésre szánt idő várhatóan két nap lesz. A dokkolást tavaly, az ember nélkül repülő Sencsou-8 űrhajóval, automatikus üzemmódban már kétszer sikeresen kipróbálták. Most a csatlakozás után az űrhajósok átszállnak az űrállomásmodulba, ahol a tervek szerint néhány napon át kísérleteket végeznek a súlytalanság körülményei között. A Tienkung-1-hez 2013-ban még egy űrhajót szeretnének küldeni. Az űrállomásprogram folytatását jelentő, nagyobb méretű Tienkung-2 első egysége 2020-ig Föld körüli pályára állhat.

A megfontoltan haladó kínai emberes űrprogramban az első repülést 2003-ban hajtották végre (Sencsou-5). A következő alkalom 2005-ben volt, amikor két űrhajós öt napig keringett a Föld körül (Sencsou-6). Az első űrsétára a 2008-as kísérlet alkalmával kerítettek sort. Akkor már három utas volt a Sencsou-7 fedélzetén.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021