Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A teljes Hold legjobb képe Kínából
(Rovat: Kína a világűrben - 2012.02.15 06:15.)

A kínai Csang'e-2 űrszonda felvételeiből összeállított mozaikkép a legnagyobb felbontású, amit eddig a Hold teljes felszínéről készítettek.

Bár más űreszközök, például az amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter képein még ennél is finomabb részletek különböztethetők meg kísérő égitestünk felszínén, azok nem fedik le a teljes Holdat, csak egyes részleteit. A Csang'e-2 felvételeiből összerakott mozaikot február 6-án ünnepélyes keretek közt mutatták be Pekingben.


(Képek: Kínai Honvédelmi Minisztérium / A Néphadsereg Lapja / Csang Hsziaocsi)

A Csang'e-2 (Chang'e-2) Kína második holdszondája volt. 2010 októberében állt a Hold körüli pályára, ahol 2011 májusáig, 15 és 100 km-es magasság között keringve készítette a felhasznált nagyfelbontású felvételeket. Az ezekből összeálló teljes holdtérkép felszíni felbontása mintegy 7 m-es, ami 17-szeres javulás ahhoz képest, mint amit a 2007-ben startolt Csang'e-1 működése után kaptak. Egy az eseményen elhangzott hasonlat szerint, ha a Holdon lennének repülőterek és kikötők, azokat a Csang'e-1 felbontásával könnyedén azonosították volna. Az új képeken már ugyanott az egyes repülőgépeket és hajókat is. Persze a Holdon nincsenek hajók és repülőgépek, de az amerikai Apollo program nyomait azért a kínai holdfelvételeken is felfedezték.


A második kínai holdszonda küldetésének legfontosabb célja majdani leszállóhelyek keresése, kijelölésük előkészítése volt a szomszédos égitesten. A következő, immár a felszínre is lejutó Csang'e-3 a tervek szerint 2013-ban indulhat. A valószínű célterület az északi féltekén a Sinus Iridium (Szivárvány-öböl) lesz.

Tavaly, az elsődleges program sikeres végrehajtása utána a Chang'e-2 elhagyta a Hold környezetét. A Nap-Föld rendszer L2 Lagrange-pontja környezetébe irányították, a Földtől 1,5 millió km-es távolságba, a Napéval ellenkező irányba. Itt, mint az első kínai „bolygóközi” szondával, a szakemberek értékes irányítási tapasztalatokat szereznek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021