Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Sikeres a második kínai dokkolás
(Rovat: Kína a világűrben - 2011.11.14 20:40.)

Közel 12 nappal az első kísérlet után a Sencsou-8 űrhajó ezúttal nappali fénynél csatlakozott a Tienkung-1 űrállomásmodulhoz.

Előzőleg az ember nélkül, automata üzemmódban, 343 km magasan repülő Sencsou-8 (Shenzhou-8) szétvált a Tienkung-1 (Tiangong-1) modultól, amellyel november eleje óta összekapcsolódva keringett alacsony Föld körüli pályán. Mintegy 140 m-re eltávolodott, majd újrakezdődött a megközelítés és összekapcsolás. A kínai űrtörténelem első dokkolási manőverét még a Föld éjszakai oldala fölött hajtották végre. Így a napfény semmiképp nem zavarhatta a navigációs érzékelőket. A második próbálkozás alkalmával azonban már az összetettebb, nappali megvilágítás mellett történő műveletet is kipróbálták. A manőversorozat mintegy fél órán át tartott, és a hivatalos jelentések szerint sikerrel járt.

A két űreszköz jó állapotban működik. A Sencsou-8 fedélzetén jelentős német együttműködéssel biológiai kísérleteket is folytatnak. Sencsou-8 és Tienkung-1 modul még két napon át repülnek együtt. A Sencsou-8 visszatérő kapszulája várhatóan november 17-én végzi el ejtőernyős leszállását.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021