Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Megérkezett a Holdhoz a kínai szonda
(Rovat: Kína a világűrben - 2010.10.07 07:15.)

A Csang'e-2 (Chang'e-2) a start után öt nappal megkezdte keringését a Hold körül.


A nagyjából fél óráig tartó fékező manőver következtében a második kínai holdszonda kb. 12 órás periódusú pályára állt a Hold körül. A fékezés magyar idő szerint október 6-án 5:06-kor kezdődött. A közeljövőben a fedélzeti hajtóművet kétszer gyújtják be hosszabb időre, hogy elérjék a végleges, 100 km magasan húzódó pályát. A hat hónaposra tervezett tudományos megfigyelőprogram során tervezik, hogy akár 15 km-re is megközelítik az égitest felszínét.


(Képek: Új Kína hírügynökség)

A nagyobb teljesítményű hordozórakétának köszönhetően az új szonda kevesebb mint fele akkora idő alatt ért célba, mint ikertestvére, a 2007-es Csang'e-1. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb saját hajtóanyagra volt szükség a Hold eléréséhez, így a hat hónapos elsődleges küldetést bizonyára meg tudják hosszabbítani. Még nem eldöntött kérdés, hogy mi lesz a szonda sorsa. Lehet, hogy – esetleg egy meghosszabbított küldetés végén – elődjéhez hasonlóan a Hold felszínébe csapódva végzi. Szóba került az is, hogy távolabb, a bolygóközi térbe küldik, hogy a kínai szakemberek gyakorolhassanak ilyen irányítási feladatokat is. Sőt még az is elképzelhető, hogy a Csang'e-2 visszatér a Föld körüli pályára.

A hivatalos kínai hírügynökségi jelentések szerint a szonda akár 10 m-es felszíni felbontású képeket készít majd a Holdról. Elsődleges feladata a kínai holdprogram folytatásának előkészítése, a 2013-ra tervezett automata űrszonda leszállóhelyének kiválasztása.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021